Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2017 yılı Ocak ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.

Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele
Kabaoğlu yaptığı yazılı açıklamada, ilk olarak üreticilerin kabusu olan ve özellikle fındık ve dut ağaçlarında büyük tahribata yol açan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı ile mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bilinçlendirmenin ön planda tutulduğu Amerikan Beyaz Kelebeği’ne karşı eğitim çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Kabaoğlu, bu doğrultuda açılan kurslarda, üreticilere Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı hakkında eğitim verildiğini belirtti.

İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası başladı
Hayvancılık faaliyetlerine de değinen Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2017 yılı İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası’nın başladığını bildirdi. Kabaoğlu, şunları kaydetti: “17 köyde 3.447 büyükbaş hayvana şap aşısı yapılmıştır. Ayrıca 2 köyde 70 adet buzağıya brusella aşısı uygulanmıştır. Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.”

26 ısırık vakası!
Her ay rapora yansıyan hayvan saldırıları da yine bilgilendirmedeki yerini aldı. Kabaoğlı, “İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 26 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.” ifadesini kullandı.

İhracat rakamları
Düzce’den diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 51 büyükbaş, 2 milyon 267 bin adet kanatlı sevki yapıldığını açıklayan Kabaoğlu, yurt dışına ise 868 ton tavukayağı ihracatı yapıldığını bildirdi. Ayrıca iç fındık ihracatının da bin 820 ton olarak gerçekleştiğini açıkladı.

411 gıda ve yem denetimi gerçekleştirildi
Geride kalan ocak ayı içerisinde 411 gıda ve yem denetimi gerçekleştirildiğini ifade eden Kabaoğlu, şöyle devam etti: “Ocak ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 409, yem satışı yapan işyerlerinde 2 olmak üzere toplam 411 adet denetim yapılmıştır. Alo Gıda 174 hattına gelen 3 şikâyet incelenmiş olup, şikayetler olumlu sonuçlanmıştır. Ayrıca gıda mevzuatına aykırılık nedeniyle; Ocak ayı içerisinde 3 işletmeye 19 bin 264 TL idari para cezası uygulanmıştır."