Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı emekli maaşlarındaki adaletsizliğin giderilmesi için ilk adımı attı. Bu kapsamda emekli maaşları arasında ne kadar fark olduğunun tespiti için hazırlıkların yapıldığı öğrenildi.

Yıllardır bu yasanın çıkmasını bekleyen SSK emeklilerinin yüzü sonunda güzünü güldürecek yeni düzenleme ile SSK emeklileri arasındaki maaş farkının kademeli olarak giderilmesi hedefleniyor. Düzenlemeden 5 milyonu aşkın SSK emeklisinden 3 milyonu yararlanabilecek. SSK emeklileri için, aynı süre çalışıp aynı prim gün sayısıyla emekli olanların maaşlarının eşitlenmesi planlanıyor.

1999'da yayınlanan 4447 Sayılı Yasa ve 5510 Sayılı Yasa sonrasında eşit statülü emekliler arasında emekli olunan yıla göre farklılıklar ortaya çıktı. Özellikle 2000 yılından sonra bu fark katlanarak arttı. Hükümetin gündeme aldığı intibak düzenlemesi de, 2000'den önce emekli olan SSK'lıları ilgilendiriyor. Düzenlemenin yaşama geçmesi ile birlikte emekli maaşlarında, ödedikleri prim gün sayısına göre iyileştirme yapılacak.

Ekonomi yönetimi, maaş farklarını kapatmak için yeniden yapılandırma kapsamında elde edilen gelirin bir bölümünü kullanacak. Önceki dönemde de intibak yasasının maliyeti konusunda bir çalışma yapılmıştı. Bu düzenlemenin devlete ayda 3 milyar, yılda 36 milyar lira ek maliyet getireceği hesaplanmıştı. Sendikalar, düşük maaşlı emeklilere seyyanen yapılacak zammın adaletsizliği gidermek için bir adım olabileceğini söylemişti.

Haber; S. KAŞKIR