30 GÜN SÜRE VERİLECEK

Kaçak yapılar ile mücadelede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı radikal kararlar almaya hazırlanıyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre ruhsatsız veya ruhsata aykırı inşa edilen yapıların sahibine, mevzuata aykırılığının tespitinden itibaren 30 gün süre verileceği belirtildi. Bu sürede yapı sahibi ya ruhsat alacak veya yapı ve bölümleri ruhsata uygun hale getirecek.

Kaçak yapı sahipleri belirtilen sürede gerekli işlemleri yapmaması durumunda, sürenin dolduğu andan itibaren mevzuata aykırılığı sürdürdüğü her yıl için valilikçe idari para cezası verilecek. Cezalar her yıl için belirlenen yeniden değerleme oranına göre arttırılacak.

Bakanlıkça tahsil edilen cezaların tamamıyla ilgili idarelerce tahsil edilen cezaların yüzde 50’si imar ve kentsel dönüşüm hizmetlerinde kullanılmak üzere Bakanlığın ’Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’na yatırılacak. Bu hesaplardan, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar doğrultusundaki imkanlar dahilinde, sertifikalı yeşil bina ve yöresel mimariye uygun yapı inşa edenler, binalarını enerji verimli hale getirmek üzere esaslı tadilat yapanlar, yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak kendi enerjisini üreten bina yapanlarla inşa edilecek ekolojik bina ve yerleşmeler için mali destek sağlanabilecek.

Haber: M. YILMAZ