1983 yılında dönemin Belediye Başkanı Selahattin Olcar tarafından Düzce'nin altyapısı elden geçirilmiş ve su şebekesi için asbest borular döşenmişti. 31 yıldır şehre su taşıyan boruların artık miadını doldurmasına rağmen hala yenileme çalışmasının yapılmadığı ortaya çıktı. Belediye Meclis Toplantısı'na patlamış su borusu parçası ile damga vuran MHP'li Üye Murat Özsoy, boruların eskiliğinin yanı sıra sağlık açısından oluşturduğu tehdite de dikkat çekti.



Uğur Suyu'ndan taşınan suyu artık kaldırmakta güçlük çektiği sık sık yaşanan arızalardan ortaya çıkan boruların asbest olması ise farklı bir sorun doğuruyor. Kimi uzmanların kanserejon maddeler içerdiğini vurguladığı asbest su hattı borularının Düzce'de hala kullanılmaya devam edilmesi olası hastalıklara da davetiye çıkartıyor. Mahalle ya da caddeleri sular altında bırakan boru patlakları sırasında sadece hasar gören bölgeye tamir yapılması da eleştiri konusu oluyor. Düzce Belediyesi'nin bugüne kadar değişimde geç kaldığı görüşü savunulurken hem halkın sağlığını olumsuz etkileyen hem de sık sık arızalanan boru hattının yenisiyle değiştirilmesi için artık harekete geçilmesi isteniyor.



Sızdırmalar kaçağa yol açıyor



Öte yandan Düzce'de su dağıtım şebekesinin eski olması sızdırmazlığa da yol açarken bu durum dağıtım hatlarında yüzde 60'a varan kaçaklara neden olabiliyor. Yani Düzce'de mevcut suların yüzde 40'ı kullanılabiliyor ancak halktan bu suyun yüzde 100'ünün maliyeti üzerinden para alınıyor. Bu da faturaları kabartıyor. Diğer kentlerle kıyaslandığında en pahalı suyu kullanan iller arasında yer alan Düzce'de bu sorunların artık yaşanmaması için dağıtım şebekesinin bir an önce yenilenmesi, böylelikle arıza ve sızmalar önlenerek suyun tamamından faydalanılmasının sağlanması gerekiyor.

 

HABER: S. KAŞKIR