Düzce Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal yaptığı açıklamada fındığın alternatifi olarak gördükleri yem bitkileri konusnda bazı köylerde 40 üreticinin 600 dekarlık arazisine ekim yaptıklarını söyledi.
Düzce İl Tarım Müdürü Ayhan Ünal, Düzce Ovasında yem bitkileri üretiminin fındığın alternatiflerinden birisi olduğunu söyledi. “Düzce ovasında yem bitkileri üretiminde yılda iki kez ürün alınması gerekir. Fakat üreticilerimizden büyük bir kısmı henüz bunu bilmiyor. Biz bu amaçla bir proje hazırlayarak 6.000 Kg Macar fiği ve yulaf tohumu dağıttık. Kaymakçı, Kadıoğlu, Çalılık, Hacıyakup, Paşakonağı, Musababa, Dereli, Muncurlu, Aydınpınar, Düzköy, Kabalak, İshaklar, Yongalık ve Arapçiftliği gibi köylerimizde yaklaşık 40 üreticimize ait 600 dekar tarlaya Macar fiği ve yulaf ekimi yapmalarını sağladık.
Macar fiğinden 2.000 – 2.500 kg ot elde edilir. Ayrıca fiğ ektiğiniz takdirde bu bitki havadan aldığı azotu toprağa aktararak toprağında zenginleşmesini sağlar dedi.
Bir dekara ekilen fiğ yaklaşık 15 kg azotu toprağa bağlar. Fiğden sonra silajlık mısır ekilerek 5.000 – 6.000 Kg silaj elde edilir. Yani bir yıl içinde 8.000 – 9.000 Kg kaba yem elde edilir diyen ünal Bu iki ürün ekenlere yılda dekar başına 75 TL destek veriyoruz. Bunun 30 TL sini fiğ, 45 TL’sini silajlık mısır için veriyoruz. Yem bitkileri taban arazilerde fındığa göre daha fazla gelir getirmektedir. Ayrıca Düzce’de büyük hayvan işletmelerinin sayısı, dolayısı ile kaba yem ihtiyacı artıyor. Ovadaki üreticilere fındık yerine yem bitkisi yetiştiriciliğini tavsiye ediyoruz” dedi. Taban arazide fındığını sökerek alternatif ürüne geçenlere ayrıca üç yıl için 600 TL alternatif ürün desteği verildiğini söyledi.