17 Ağustosta saat 03.02'de merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve birçok ilde büyük yıkıma neden olan 7.4 büyüklüğündeki deprem, diğer illeri olduğu gibi Düzce'yi de etkiledi. O dönem Bolu'nun en büyük ilçesi konumunda bulunan Düzce, bu depremin yaralarını hayırsever vatandaşların desteğiyle aşmaya çalışırken, yaklaşık üç ay sonra 12 Kasım'da bu kez 7.2 büyüklüğündeki depremle tekrar sarsıldı. O günkü resmi verilere göre, merkez üssü Düzce olan depremde 763 kişi hayatını kaybetmiş, Marmara Depremi ile bu sayı toplamda bin 100'ü geçmişti. Her iki depremde 4 bin 948 kişi de yaralanmış, yüzlerce kişi de bedensel engelli hale gelmişti.  Kış ayının en sert geçtiği Kasım ayının tam ortasında adeta yerle bir olan Düzce için başlatılan yardım seferberliği ile sokakta kalan vatandaşlar çok kısa sürede çadır kentler ve prefabrike yapılara yerleştirildi. Dönemin hükümeti, depremin üzerinden bir ay geçmeden, 9 Aralık 1999'da aldığı kararla Bolu'nun ilçesi olan Düzce'yi il statüsüne yükseltti. Depremde büyük oranda kayıp yaşayan ve depremin hemen ardından kenti terk edenlerle beraber 70 bin seviyesindeki kent nüfusu 48 bine kadar düşmesine rağmen şuanda merkez nüfusu 135 bini aşmış durumda.
 Depremin hemen ardından gelen ve Düzcelilere göre uzun zaman önce hak edilmiş olan il statüsü büyük ölçüde psikolojik destek sağlasa da insanların akıllarındaki "acaba bundan sonra ne olacak?" sorusunu bir türlü engelleyemedi. Aradan birkaç ay geçtikten sonra Düzce'de yeniden dirilişin işaretleri de verilmeye başlandı.
 Camiler ve minareleri depreme uygun hale getirildi, prefabrike konutlarda yaşayan vatandaşlar için il merkezinin kuzeydoğusunda, merkeze yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Nalbantoğlu ve Sallar köyleri arasında 329 hektar alanda 8 bin kalıcı konut inşa edildi. Depremden önce 6 kat olan imar izni belediyle olarak önce 2'ye indirildi, ardından tekrar meclis kararıyla 3'e çıkarıldı.
İki deprem felaketini art arda yaşayan Düzce'nin kaderini değiştiren iki önemli gelişme, il statüsüne kavuşturulması ve 2004'te Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası kapsamına alınması oldu. Teşvik sonrası kentte 100'ü aşkın fabrika kuruldu, 20 binin üzerinde yeni istihdam sağlandı.

 Art arda çok büyük acılara tanıklık eden  Düzce, Türkiye'nin en genç ili oluşunun verdiği hareketlilikle, hem sanayide hem de sosyal alanda kendisini yenilemeye çalışarak  geleceğe umutla bakar hale geldi.

Haber; H. İŞCAN