Mimarlar Odası'nın önceki gün 4 kata izin verilmemeli açıklamasından sonra konu hakkında görüşlerini sorduğumuz İnşaat Mühendisleri Odası Düzce Şube Başkanı Kayhan Özdemir, 4 kata izin verilmeli dedi. 4 kat uygulması ile ilgili olarak biz geçtiğimiz günlerde Belediye başkanlığına bir dilekçe zaten vermiştik diyen Özdemir, Mimarlar Odası ise 4 kata karşı çıktığını söylüyor. Ben yapılan yazılı açıklamayı okudum. Kendilerine göre bazı noktalarda halkı oldukları söylenebilir.
Düzce iki depremi görmesinin ardından yapı stoğumuz çok oldu. Düzce deprem öncesinde yapılaşmada %85 oranına yakındı. Deprem sonrasından bugüne kadar 11 yıl geçmesine rağmen şu anda yapı stoğumuz %20'lerde. Bu yüzden merkezdeki yapılaşma devam etmelidir. Bir tahmin yapılırsa şu hızla 30-40 yılda deprem önceki yapılaşmayı yakalarız. İnşaatları kötü yaparsan 1 katlı bina da yıkılır 2 katlı binada yıkılır. Şu anda 5-6 katlı binalarda bulunuyor 3-4 katlı da binalar bulunuyor. Bu görünüş açısından güzel bir şey değildir. Bu yüzden belediye başkanlığına verdiğimiz dilekçede yeni bir yapılaşmanın olmasını istedik" dedi. Özdemir, "Mimarlar Odası'nın demek istediği merkezde yeşil alan az bulunuyor. Bu yüzden yeşil alanın artması konusunda merkezde yapılaşmanın durmasını gerektiğini savunuyorlar. Fakat Düzce'de belirli bir yapılaşmanın olması gerekiyor. Kat artışı talebi Belediye meclisinde görüşüldü ve imar komisyonunun konuya hakim olmasından dolayı imar komisyonuna gönderildiğini biliyoruz. Belediye meclisinin alacağı kararı bekliyoruz. Belediye meclisinden olumlu bir karar çıkarsa Düzce'de imar tadilatınında olması gerektiğini düşünüyorum. Biz belediye başkanlığına verdiğimiz dilekçede de mevcut binalarında 4 kata indirilmesi söz konusudur. Çünkü 6 katlı binanın yanında 4 katlı bina onun yanında 5 katlı bina bu görüntü kirliliği yapıyor. Hepsinin 4 kata indirilmesi gerekiyor. Bizim gibi yeni il olmuş bir yere yakışmıyor" dedi.
Özdemir ayrıca "Camıkebir mahallesinde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Arsalar alınıyor. Burayada toki yapacaksa 4 kat yapacaktır. Eski hastanenin olduğu yerde TOKİ'ye de arsa verildi. Burada da konut çalışılması yapılacak. Burada da en az 4 kat olacak. Düzce'de çalışmalar yapan ürünlerini yine Düzce'den alıyorlar. Yani ilimizin ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Bu yüzden ekonomik bir artış sağlanacaktır. Kısacası benim düşüncem Düzce'de 4 katlı binalar yapılmalı" şeklinde konuştu.

Haber; H. KAYA