17 Ağustos Marmara Depremi'nin 17. yıldönümü dolayısıyla bir açıklama da her yıl olduğu gibi Düzce Depremzedeler Derneği'nden geldi. 17 önceki yıkım ve acının hiçbir zaman unutulmayacağının bir kez daha altı çizilen yazılı açıklamada, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan depremin son yüzyılın en büyük depremlerinden biri olarak tarihe geçtiği vurgulandı.

“DEPREME HAZIRLIKLI MIYIZ?”

“Depremlerden ve diğer bütün doğal ve yapay afetlere karşı etkili önlem alınması yönünde talepler, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama isteği her yurttaş için temel bir insan hakkıdır.” denilerek “Depreme hazırlıklı mıyız?” sorusunun irdelendiği açıklamada, Düzce'ye ilişkin şu sorunlar gündeme taşındı: “İki büyük deprem sonrası ilimizde yapılan ÇDP ve imar planları deprem riskleri başta olmak üzere güncel hava kirliği sorunu başta olmak üzere diğer çevre sorunlarının halli ile ilgili gereken önlemler alınmadan yapılmıştır. Belediye meclisleri eliyle yapılan imar plan tadilatları ile gündelik çıkarlar gözetilerek kat artış kararları alınmaktadır. Şehrin deprem riski yüksek alanlarında iki katla sınırlanan kat sayısı bugün geldiğimiz noktada dört kata çıkartıldığı gibi yine kenttin yöneticileri yedi kattan dahi bahsetmektedir. Şehrin gelişime açık nispeten sağlam zeminli alanlarında yüksek katlı binalar yapılmakta olduğu halde bu yapılarda gereken denetimin sağlanıp sağlanmadığı yönünde ciddi kuşkular vardır.”

“6 KATLI OKUL YAPILMASI ENDİŞE VERİCİDİR”

Düzce açısından bugün gelinen noktada en büyük riskin ise verimli tarım arazilerinin bulunduğu alanların hızla yapılaşmaya açılması olduğu vurgulanan açıklamada, “Şehrin deprem riskleri gözetilerek depremden arta kalan yapı stoğu ile ilgili bir çalışma göremediğimiz gibi şehrin ciddi bir hava kirliliği sorunu olduğu halde mevcut planlar bu riskleri azaltacak şekilde elden geçirilmemektedir. Geldiğimiz noktada orta hasarlı ya da hasarının ne olduğunu bilemediğimiz yapılar sorunun hala devam etmesi endişe vericidir.  Yeni eğitim öğretim yılında bir kısım okulların hala daha depremden arta kalan prefabrik binalarda eğitime başlayacak olması gibi bir kısım yeni okulların ise imar planına aykırı olarak altı katlı yapılması endişe vericidir.” ifadeleri kullanıldı.

“YAPTIĞIMIZ YANLIŞLARLA DEPREMİ AFETE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

Yapı denetiminde en önemli görevin belediyeler başta olmak üzere valiliklere düştüğünü belirten dernek yönetimi, açıklamayı şöyle noktaladı: “Deprem bir doğa olayıdır. Biz yaptığımız yanlışlarla depremi afete dönüştürüyoruz. Ancak bu bir kader değildir. Önceden önlem almak yani doğru planlama ve kamusal denetim ile deprem risklerinden kaçınabiliriz. 17 Ağustos Depremi'nin 17. yılında depremi de kaybettiklerimizi de unutmadık, unutturmayacağız. Kaybettiğimiz insanlarımıza Allah'tan rahmet diliyor saygı ile anıyoruz.”

Haber; C. ÜSTÜNER