Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri’de Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı’na katıldı. Özhaseki, kurultaydaki konuşmasında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının her yönüyle değerlendirildiği kurultayda deprem riskine dikkat çeken Bakan Özhaseki, Türkiye’nin bir bölümünün deprem kuşağında yer aldığını belirtti.

Düzce'nin de bulunduğu 1 ve 2'nci derecede olan deprem alanının miktarının yüzde 66 olduğunu ifade eden Özhaseki, nüfusun yüzde 71'nin de bu bölgelerde yaşadığını söyledi.

"Bolu'da olur, Abant'ta olur"

Türkiye'de son yüzyıl içerisinde 6 ve üzeri şiddette 56 ayrı deprem olduğunu hatırlatan Özhaseki, "Korkutmak için söylemiyorum ama bunları söylemeliyiz. Birbirimizi uyarmadan iyi bir iş yapmış olmayız. 1939'da Erzincan'da bir deprem olmuş, 3 sene sonra Niksar'da, 1 sene sonra Tosya'da oluyor. Çizgi devam ediyor. Bolu'da olur, Abant'ta olur. 1999'da Gölcük'te vurdu. Dümdüz bir çizgi, Kuzey Anadolu Fay Hattı diyorlar. Şimdi Marmara açıklarında bekleniyor. Hocalar bunu söyledikten sonra bu fay hattının hareketli olduğu, yakın bir zamanda patlayacağı tehlikesini uyardıktan sonra, bir de diyorlar ki 'Zaten yerin altında olan bu işi çok bilebilme imkanımız yok ancak geçmişe doğru hareketlenmelere bakarak, onun periyotlarına bakarak, zaman dilimlerine bakarak kaç senede bir orada deprem olduğunu bilebiliriz.' diyorlar. Marmara'da 5 tane segment var. En tehlikeli olan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın ucundaki segmentteki fay hattı 500 senede bir patlıyor. 550'li senelerde patlamış, 950-960'larda yeniden bir hasar oluşmuş, 1500'lerde var. Şimdi "Süre doldu" diyorlar. Bütün hocalar bunu söylüyor. Bu iki konuda hocalar hemfikir. 2030'a kadar bu deprem bekleniyor ve 7'nin üzerinde olacak."

Haber: C: ÜSTÜNER