Atatürkçü düşünce Derneği üyeleri ile Dernek Başkanı Atay Yılmaz önderliğinde 10 Kasım’da Cumhuriyetin kurucusu Atatürk’ün vefatının 76. yıl dönümü adına basın açıklaması yaptı.

Yılmaz, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Günümüzden 76 yıl önce Kurtuluş Savaşı’mızın lideri, çağdaş devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk vefat etmişti. Mustafa Kemal tarihte gördüğümüz zafer kazanmış general faktörünü kullanarak zamanı geldikçe yaptığı devrimlerle yarı sömürge durumuna düşürülmüş bir ulusu, çağın şartlarını yakalayan bir ulus durumuna getirmeyi başardı. Kurtuluş Savaşı devam ederken halkın azim ve kararını, padişahın egemenliğinden kurtararak Cumhuriyet’e giden yolun önünü açtı. Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan reform ve devrimler teokratik bir devleti laik devlet düzeyine çıkardı. Laik bir toplumda din vicdana indirgenirken diğer toplumsal kurumlar çağın şartlarına uyma yeteneğini kazandı.”
Yılmaz, Hukuktan, yönetim anlayışına, eğitimden, toplumsal yaşamda başlayan çağdaşlaşma ulusal ekonomik yapının kurulmasıyla doruğuna ulaştı diyerek sözlerine devam etti.


“Mustafa Kemal Atatürk vasiyet olarak kendisinin ideoloji yapılmasını istememiştir. Ona göre ideoloji; değişmez kuralları içerir yeni şartlara uymayı önler. Bundan ötürü Atatürkçülük donmuş kurallar bütünü olmaktan kurtarılmalıydı.”

 

Haber:Y.SEVER