İl Genel Meclisi Şubat ayının ikinci birleşiminde, 2012 yılı Ocak ayı 5. Birleşiminde komisyona havale edilen, il merkezinde bulunan kadın sığınma evinin fiziki durumunun yerinde incelenmesi konusunu görüştü.
Yeni sığınma evi yapılacak
Komisyonun yapmış olduğu çalışmalar sonucunda, il merkezinde Düzce Belediyesine ait bir adet sığınma evinin bulunduğu, 10 yatak kapasitesi ile hizmet vermeye çalıştığı, buranın 2006 yılında faaliyete geçtiği ve 2011 yılına kadar yeterli kaldığını ancak 2011 yılından sonra ihtiyaca tam yeterli olarak cevap vermediği tespit edildi. Ancak komisyonun hazırladığı raporda, sığınmaya muhtaç vatandaşların mağdur edilmediği, güvenliğin yeterli olduğu, herhangi bir sıkıntı durumunda 3 dakika içerisinde güvenlik güçlerinin müdahale ettiği kaydedildi.
Raporda ayrıca, adli vakalar dışında sığınma evine başka sığınmacı kadın alınmadığı belirtilirken, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, yeni bir sığınma evininin büyük ihtimalle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe kadar Düzce’ye kazandırılacağı bildirildi.
Kümesler uygun değil
İGM’de görüşülen başka bir konu ise, yine ocak ayı toplantısı 4. Birleşimde komisyona havale edilen Yığılca’ya bağlı köylerde ki kümeslerin modernizasyonunun ve atıklarının nasıl imha edildiğinin yerinde incelenerek meclise bilgi verilmesiydi. Yığılca’da 8 tavuk kümesi işletmecisi ile toplantı yapılmasının ardından, kümes sahiplerinin her şeyin eksiksiz olduğu yönünde bilgi vermesine rağmen komisyon üyelerinin köylere giderek kümesleri yerinde incelediğinde, kümeslerin aranan niteliklerde olmadığını tespit ettiği bildirildi. Eksiklikler arasında, havalandırma fanlarının çıkışlarında su havuzlarının olmadığı, ölen tavukların bertaraf edilebilmeleri için çukurlar bulunmadığı, tavuk kümeslerinin etrafının çevrili olmadığı, kümeslerden çıkan atıkların köy içlerine gelişi güzel döküldüğü ve aynı zamanda çevreye kötü kokular yayıldığı, kümeslerin atık sularının kontrollü şekilde bertaraf edilmediği, yollara aktığı görüldü. Bu görüntü ve kötü kokuların oluşturduğu manzaranın Yığılca’ya yakışmadığı kümes sahiplerine anlatılırken, hazırlanan rapor Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonuna sevk edildi. 

Haber: H. İŞCAN