En güncel verilerle "Mega Araştırma" adı altında Düzce dahil 81 ilin karnesi 495 sayfalık bir kitapta toplandı.Düzce 81 il arasında "Yüksek öğrenim başarı oranında" 17. sırada, "Hava kirliliği" ortalamasında 21. sırada yer aldı.



İllerin ekonomik, sosyal, refah ve mutluluk ölçümleri başta olmak üzere kentsel dönüşümden, üretim ve ihracata kadar "81 ilin 2023 vizyonu ve hedefleri" "Mega Araştırma" adı altında yayınlanan bir kitapta buluştu. 81 il arasında Düzce "Ekonomi ve yaşam endeksi" 101.94 puanla 18.sırada yer aldı. Düzce için dikkat çeken özellikler de şu şekilde sıralandı:Düzce, kişi başı imalat sanayi gelirlerinde sekizinci, kişi başına gayrisafi katma değer sıralamasında ikinci, kişi başına düşen hastane yatak sayısında 68'inci.

Kamu yatırımlarında 78‘nci

Kişi başına kamu yatırımlarında 78'inci.İşgücüne katılma ve istihdam oranlarında onuncu.Teşvikli yatırımlarla yaratılacak istihdam oranlarında altıncı sırada yerini aldı.Araştırmada dikkat çeken bir diğer sonuç da Düzce'nin "ücretli çalışan kadınlar" sıralaması oldu. Düzce burada dördüncü, "Yüksek öğrenime yerleşenlerin nüfusa oranında " ikinci sırada yer aldı..


Bolu'yla Kıyasladığımızda

Mega araştırma sonuçlarına göre Düzce'yi kendi ölçeğinde bir il olan komşumuz Bolu'yla kıyasladığımızda "Ekonomi ve yaşam endeksi"ne göre 118.78 puanla Bolu'nun 81 il arasında 7. sırada olduğunu görüyoruz.. "Eğitim kültür"de 1.000 (bin) kişiye düşen kütüphane kitabı sayısı 542 olan Bolu 16. sırada yer alırken, Düzce'nin 194 kütüphane kitabı sayısı ile 56.sırada olduğunu görülüyor..Hava kirliliği ortalamasında 21.olan Düzce'nin aksine Bolu 10.sırada olmasıyla daha fazla kirli havaya sahip bir il statüsünde yer alıyor.



Komşu ilimiz Bolu Yüksek öğrenim başarı oranı yüzde 54.06' ile 52.sırada yer alması dikkat çekiyor. Kişisel mutluluk memnuniyet puanı 74.08 olan Düzce 65.sırada yer alırken Bolu Kişisel mutluluk memnuniyet puanında aldığı 110.26' ile 81 il arasında 11. sırada bulunuyor.Bolu'nun ekonomlik gelişmişlik puanında ve "Hane Halkı Refah" Puanında 9.sırada, "Sosyal gelişmişlik" puanında da 5.sırada yer alması aradaki farkı gözler önüne seriyor.İşsizlik oranında Düzce'nin yüzde 8.7 oranıyla iller arasında 26.sırada olduğunu Bolu'nun da yüzde 9.6 oranıyla 23. sırada olduğunu görüyoruz.

 

Haber:E.TAYHAN