Düzce’de 1992 yılında kurulan Düzce Abhaz Kültür Derneği, “Bir El de Siz Uzatın” kampanyası başlattı. Hem kendi kültürlerinin yok olmaması hem de Abhazlar’ın topluma daha iyi anlatılmasını sağlamaya yönelik bir kültür merkezi inşa etmek isteyen dernek yönetimi, bu amaçla hayata geçirdikleri kampanyaya düzenledikleri dayanışma gecesi ile destek istedi. Kültür merkezi için Kalıcı Konutlar Bağlantı yolu üzerindeki bir arsa için anlaşma sağlayan dernek, bedeli 348 bin TL olan arsanın 220 bin TL’sini öderken geri kalan 128 bin TL’lik kısmı için tüm dostlarından ve iş adamlarından kampanyalarına katkı sağlamasını talep etti.

Dayanışma Gecesi’ne protokolden Düzce Valisi Zülkif Dağlı’yı vekaleten Yardımcısı Alper Balcı, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’e vekaleten Yardımcısı Murat Caymaz, Düzce Ağır Ceza Reisi Ahmet Göztaş, MHP İl Başkanı Ümit Yılmaz, Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, CHP İl Başkan Yardımcısı Vildan Cemşit Düzce İl Dernekler Müdürü Yunus Karaman, Düzce İl Turizm Müdür Yardımsısı Murat Parlak, Ankara Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Atağ Katı, STK’lar ve CHP Düzce Milletvekili Adayı Zafer Teber katılırken; Abhaz Kültür Derneği üyeleri da yoğun ilgi gösterdi.

Desteklerinizi bekliyoruz”

Açılış konuşmasını yapan Düzce Abhaz Kültür Derneği Başkanı İlhan Kıymet, geceyle ilgili şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti’nde biz Abhazlar da sivil toplum kuruluşlarımızın öncülüğünde Abhaz kültürünü, dilini, kimliğini, örf-adet, gelenek, davranış ve yaşam tarzını yaşama ve yaşatmak çabasındayız. Bu bağlamda etkinliklerimizi daha geniş bir alanda yapabilmek amacıyla ve üzerine kültür merkezi inşa edilebilecek 2600 metre kare arsayı Yeni Bağlantı Yolu üzerinde Kazukoğlu mevkiinde 348 bin liraya satın aldık. Bunun 220 bin lirasını sizin desteğinizle ödendi geri kalan 128 bin lirayı yine sizin desteğiyle ödeneceğine inanıyorum.”

Abhazlar’a yakışır şekilde bitirelim”

Vali Yardımcısı Alper Balcı ise konuşmasında, 2 ay önce göreve başladığı Düzce’ye ilk kez geldiğini söyledi. Balcı, şöyle konuştu: “Düzce’ye ilk kez geliyorum. Ama 2 aydır çok şaşkınım kültürünüze tutkun olduğunuz için. Devletim, milletim adına size çok teşekkür ediyorum. Sayın valimin selamlarını getirdim. Burada çok güzel bir niyet var. Benim param olsa veririm parası olanlar elini cebine atsın. Bu iş prestij meselesi. Herkes elini cebine atsın. Bu işi Abhazlar’a yakışır şekilde bitirelim.”

Abhaz yemeklerinin ikram edildiği gecede sergilenen halk dansları gösterisi, davetlilerden tam not aldı. Dayanışma gecesinde, kültür merkezi projesinin hayata geçirilmesini sağlamak için Düzce Abhaz Kültür Derneği’nin “Bir El de Siz Uzatın” kampanyasına katılımcılardan destek de sağlandı.