Kurban Bayramı yaklaşırken iş sağlığı ve güvenliği uzmanları kurban kesecek vatandaşları uyarıyor. Kazaların büyük çoğunluğunun büyükbaş hayvan kesiminde yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, ‘İşi ehline yaptırmak esas. Özellikle de büyükbaş hayvan kesiminin kasaplara yaptırılması kaza sayısını önemli derecede azaltacaktır.’ dedi.


Kazaların çoğu büyükbaş hayvan kesiminde yaşanıyor


Her Kurban Bayramı’nda kurban kesimi sırasında binlerce kişinin çeşitli kazalara maruz kaldığına dikkat çekilirken bu sayının geçtiğimiz yıllarda 5 bini bulduğu ve bu yaralanmaların 5’inin ise ölümle sonuçlandığı vurgulandı. Ayrıca kazaların ağırlıklı olarak büyükbaş hayvan kesimi sırasında yaşandığını hatırlatıldı.
İşi uzmanına bırakın.


Yaşanan kazaların azaltılmasının mümkün olduğunu belirten Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programları Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan da önemli uyarılarda bulundu. Kurbanı “Ben keseceğim” diyenlere önemli uyarılarda bulunan Uçan, “İşi ehline yaptırmak esas. Özellikle de büyükbaş hayvan kesimini. Kasaplara yaptırılması kaza sayısını önemli derecede azaltacaktır.Kesim esnasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalıdır. Bunları her yıl bilemelisiniz. Aletler ne çok keskin ne de çok kör olmalıdır. Çok keskin olduğunda yaralanmalar daha ağır sonuçlanmaktadır. Aletler keskin olmadığı için kurban eziyet çekmektedir. Kurban keserken 1 metre etrafınızda başka kimse olmamalıdır. Böylece acemilik dolayısıyla en azından diğer insanlara zarar vermemiş olursunuz. Veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alınız. Çünkü hayvanlardan direkt insanlara geçen bulaşıcı hastalıklar bulunmaktadır. Kontrollü hayvan alarak bunu önlemiş olursunuz.


İzinli alanlarda kesim yapınız


Kesim yeri olarak belediyelerce belirlenen alanları kullanınız. Gerek kesim esnasında gerekse kesim sonrası hijyen kurallarına uyulmalıdır. Kurban derisini yaralamadan çıkarınız ve aldığınız kaya tuzuyla ovalayarak saklayınız. Kurban etlerini taşırken sızıntı yapmayacak kalın poşetler kullanınız.

 

Haber: C. Üstüner