2010-2015 yılları arasında gerçekleştirilen kadın cinayetlerinin veritabanını oluşturmak, kadınların ne tür bahanelerle öldürüldüğüne, cinayetlerde yaşanan ihmallere dikkat çekmek ve ortaya çıkan büyük fotoğrafın vahametini gözler önüne sermek; böylece kadın cinayetlerinin önlenmesi ve cezalandırılması yolunda çağrı işlevi görmek amacıyla "Medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin" haritasını hazırladı.


Haritaya göre; Türkiye’de 2010 - 2015 arasında 1134 kadın öldürüldü. Ölen kadınların 493'ü kocası, 115',i erkek arkadaşı, 83'ü ise tanıdığı bir erkek tarafından öldürüldü. Haritaya göre; 5 yıllık sürede en çok kadın cinayeti sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Adana ve Gaziantep'te işlendi.  Düzce de 5 yılda 7 kadın cinayetiyle haritada yerini aldı.

Haritada öldürülmenin bahanelerinde en yüksek oran "bilinmiyor." Evet bir insan ölüyor ama ne yaşandığı "bilinmiyor", 227 kadının ne sebeple öldürüldüğü bilinmiyor. 206 kadın tartışma ve kavga nedeniyle, 111'i ise aldatılma şüphesi ile öldürüldü.

PEKİ SONUÇ?

Araştırmada yer alan bilgilere göre; cinayetler büyük oranda yakalanma ile sonuçlandı, bu cinayetlerden 666'sını işleyenler yakalandı. En büyük ikinci oran ise intihar. Kadın cinayeti işleyen 187 kişi intihar ederek hayatını sonlandırdı. Cinayeti işleyenlerin 158'i ise teslim oldu.

KADINA ŞİDDET TOPLUMSAL SORUNDUR

Öte yandan Kadına Yönelik Şiddetle Uluslar arası Mücadele Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, her türlü şiddeti insan hakları ihlali olarak nitelendirdi.



Belediye Başkanı Mehmet Keleş, mesajda özetle şu görüşlere yer verdi “ Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir. Günümüzde, kadına yönelik şiddet olgusu, sadece bir kadın sorunu olarak değil, toplumsal bir sorun olarak çok yönlü olarak gündeme alınmaktadır. Kadına şiddetin çözümü sosyoekonomik koşulların düzeltilmesi, politik gelişmeler ve kültürel etkenlerin birlikte değerlendirilmesiyle olur. (kaynak:kadincinayetleri.org)