Aylardır kamuoyunda ne zaman açıklanacağı merak konusu olan ve bir çok fındık üreticisinin merakla beklediği fındık fiyatı açıklandı. Açıklanan fiyatın aylara göre değişmesi ise kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in açıkladığı fiyata göre alımlar bu ay içinde yapılacak, Eker, alımların Eylül ayında 4 YTL, Ekim ve Kasım ayında 4.5 YTL, Aralık ayında ise 5 YTL olduğunu ifade etti.

Özellikle son bir ay içinde üreticiler başta olmak üzere muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından merakla beklenen hatta iktidar partisi Ak Parti'den Düzceli siyasilerin bile fiyat konusunda değişik açıklamalarda bulunduğu fındık fiyatının geçen yıldan daha düşük açıklanması da üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı. Geçen yıl 11 Temmuzda 5.15 YTL olarak açıklanan fındık fiyatı her ay 5 kuruş artmış ve alımlar bu şekilde gerçekleşmişti.

Bu yıl ise geçen yıldan çok daha az bir fiyatın açıklanması fındık üreticileri başta olmak üzere muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılanacağa benziyor.

50 randımanlık fındık fiyatının bu şekilde açıklanması randımanı düşük olan Düzce fındığının alımında fiyatın daha da düşeceğini de gösteriyor.

Bu zamana kadar Düzceli siyasilerden değişik fındık fiyatı tahminleri gelmiş ve gelen bütün tahminler 5 YTL'nin üzerinde yer almıştı.

Açıklanan fiyatın ilerleleyen günlerde ne şekilde karşılanacağı ya da üreticinin fındığını ne şekilde değerlendireceği merak konusu olurken Ramazan ayının başlayacağı ve okullarında açılacağı şu günlerde üreticinin masrafları fındık fiyatıyla ne kadar karşılayabileceği de belirsizliğini korumaya devam ediyor.