Düzce Üniversitesi'nin maddi desteğiyle Düzce ili deniz balıkları faunası üzerine araştırmalar sürdüren Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜ-BİYOM) Müdürü Yrd. Doç Dr. Deniz Yağlıoğlu, balıkçılığın mevcut durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yağlıoğlu, “Balıkçılığın durma noktasına gelmiş olması çok düşündürücüdür. Türkiye’de balık avcılığın en bol yapıldığı, balığın en bol tüketilmesi gereken ay olması gereken ocak ayında, özellikle Karadeniz’de balıkçıların ağlarının ve tezgahların boş olması hem ekolojik hem de ekonomik bir kayıptır. 30 sene önce sahile vuran hamsileri gübre olarak kullanırken, bugün ancak şoklanmış olarak tezgahlarda görüyorsak, bu soruna herkesin çözüm araması gerekiyor.” dedi.

 

 

Doğayı hor kullanan biz insanlarız

 

Sorunun sadece balık yeme zevkinden mahrum kalmak olmadığını vurgulayan Dr. Deniz Yağlıoğlu, “Yanlış avlanma, denetimsizlik, küresel iklim değişikliği, kirlilik v.b. problemler aslında insanların doğaya baktıklarında ne gördüklerinden kaynaklanıyor. Bütün bu problemlerin sebebi doğayı hor kullanan biz insanlarız. Toplumsal, kültürel, çevresel ve ekonomik kayıplar söz konusudur. Maalesef ülkemiz çevre duyarlılığı ve tabii zenginliklerimizi koruma ve değerlendirme noktasında çok geri kalmış bir ülkedir. ” diye konuştu.

 

 

Pek çok yanlış uygulama kural haline getirilmiş

 

Türkiye'deki tarım politikalarının zayıflığının denizde de kendini gösterdiğini kaydeden Dr. Deniz Yağlıoğlu, “En yakınımızdaki Akçakoca’da balık sezonu açılınca, tekneler barınağa sığmaz oluyor. Akçakoca’da balık bitmeden kimse gitmez, sonra başka bölgede balık olur balık bitene kadar herkes oraya gider. Avcılıkta ne alan, ne miktar kotası var. Şu anda Akçakoca’da balıkçılık faaliyetini sürdüren tekne neredeyse yok. Ben bir ay içinde hem Akçakoca'da hem Akdeniz'de balıkçılık yapan tekneler gördüm. Yaptığı yasa dışı avcılığın yasal hakkı olduğunu iddia eden insanlarla karşılaştım. Balıkçılıkla uzaktan yakından alakası olmayan av yasaklarında söz sahibi su ürünleri yetkilileri tanıdım. Pek çok yanlış uygulama kural haline getirilmiş. ” şeklinde konuştu.

 

 

Acil önlem alınmazsa deniz altı yaşamı tamamen bitecek

 

Bu konuda kim hangi aşamada görev alıyorsa iyi bir eğitim ve çevre bilincine sahip olması için devletin gelecek planlamalarını ivedilikle yapması gerektiğini söyleyen DÜ-BİYOM Müdürü Yrd. Doç Dr. Deniz Yağlıoğlu, “Yaptığımız incelemelerde ve dalışlarda Karadeniz’de balık kalmadığını gördük. Acil önlem alınmazsa deniz altı yaşamının tamamen biteceğini söylemek zorundayım. İnsanlarımıza çevre bilincine ve ahlakına sahip olmaları için gerekli eğitimin verilmesi hayati öneme sahiptir.” dedi.

 

Haber; C.Üstüner