Türk'iş yaptığı yazılı bir açıklama ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun açlık ve yoksulluk verilerine ilişkin açıklamalarının gerçik geçim şartlarını yansıtmadığını ileri sürdü.

TÜİK'in 2008 yılı tahmini değerlere göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 255 YTL ve yoksulluk sınırını 660 YTL olarak açıkladığı hatırlatılan açıklamada, ''Açlık sınırını her öğünde bir simit anlayışıyla acından ölmemek düzeyinde gören bir yaklaşımın gerçekçi ve kabul edilebilir olmadığı açıktır. TÜİK'in verileri temel alınarak, ülkedeki açlık ve yoksulluk kapsamındaki nüfusun azaldığını ileri sürmek mümkün değildir'' denildi.

Türk-İş'in ''Açlık Yoksulluk Sınırı Araştırması''na göre, bir önceki ay 729 YTL 83 Ykr olan 4 kişilik ailenin açlık sınırı, eylül ayında 726 YTL 47 Ykr olarak hesaplandı. Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 0,46 geriledi.

Ağustos ayında 2 bin 377 YTL 30 YKr çıkan ailenin zorunlu ihtiyaçlarının asgari düzeyde karşılanabilmesi için yapılması gereken toplam harcama tutarı yani yoksulluk sınırı ise Eylül ayında 2 bin 366 YTL 34 YKr olarak hesaplandı.

Açıklamada, peynir, yumurta, ayçiçek yağı, margarin ve balık fiyatlarındaki gerilemenin Eylül ayında mutfak harcamasını bir ölçü de olsa rahatlattığı belirtildi