Kubilay Olayı’nın 87.yıldönümü…
23 Aralık, Devrim Şehidi Mustafa Fehmi Kubilay’ın ölümünün 87. Yılı olması dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi Başkanı Atay Yılmaz şehit olan Fehmi Kubilay’ı, Bekçi Şevki ve Bekçi Hasan’ı saygı ile andıklarını belirterek şunları kaydetti:

“23 Aralık 1930 tarihinde İzmir ilinin Menemen kasabasında Nakşibendi Derviş Mehmed’in önderliğinde bir grup insan ‘Din elden gidiyor, Şeriat isteriz’ şeklinde bağırarak yürüyüşe geçtiler. Bunun üzerine yedek subay Kubilay bir Manga asker ile olaya müdahale etmek için olay yerine geldi. İsyancılar Mustafa Fehmi Kubilay’ın başını keserek şehit ettiler. Aynı zamanda Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki şehit oldular Bu olay Türkiye Cumhuriyeti tarihine “Kubilay Olayı” olarak geçmiştir. Bu olay kara bir leke olarak hafızalardaki yerini almıştır. Bu kalkışma daha sonra ordu birlikleri tarafından sert bir şekilde bastırılmış, dokuz isyancı Kubilay’ın şehit edildiği yerde asılmıştır.”

“Dinci faaliyetler Türkiye Cumhuriyeti için tehlikeli”
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde de aynı gerici güçlerin faaliyet içinde olduğunu kaydeden Yılmaz, şu ifadelerde bulundu:

“Halkın dinsel inançlarını sömüren tarikat ve cemaatler günümüzde güçlenmiş, toplumda etkin duruma gelmişler, Devlet içinde yapılanmışlardır. Atatürkçü Düşünce Derneği olarak bu faaliyetleri reddediyor ve bu dinci faaliyetleri Türkiye Cumhuriyeti için tehlikeli olduğunu ifade ediyoruz. Demokrasi ve hukuku kullanarak laik Cumhuriyetin din devletine dönüştürme faaliyetleri ısrarla sürdürülmektedir. Sosyal laik, demokratik hukuk devletinden yana olan bizler bu faaliyetlerin başarısız olması için azimle kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğimizi kamuoyu ile paylaşmak isteriz.”

“Türkiye Cumhuriyeti Şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz”
Atatürk’un kurduğu Cumhuriyetive devrimlerini koruma, savunma ve yaşatma yolundaki ilk şehitler olan Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Şevki ve Bekçi Hasan’ın unutulmayacağını belirten Yılmaz, “Büyük kurucumuz, kurtarıcımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü tekrarlıyoruz. “Türkiye Cumhuriyeti Şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz.” Dedi.

Haber: Ö.YILMAZ