10 Nisan 1928 tarihinde Anayasa'dan "Türkiye devletinin dini İslamdır." cümlesi çıkarıldı. Laiklik günü ilan edilen 10 Nisan günün de Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şube Başkanı Atay Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri bir basın açıklaması yaptı.

Dernek Başkanı Atay Yılmaz, “10 Nisan Türkiye Cumhuriyeti için önemli bir gündür. 10 Nisan 1928 tarihinde 1924 anayasasının 2. Maddesi değiştirilmiştir. Bu maddesindeki Türkiye Cumhuriyeti’nin dini İslam’dır ifadesi kaldırılmıştır.  Böylece Mart 1924 tarihinde kabul edilen 3 devrim yasası ile anayasa uyumlu hale getirilip bu tarihten sonra Türkiye cumhuriyeti devleti laik cumhuriyet haline gelmiş aklın ve ilmin ışığında aydınlıklara doğru hızla ilerlemiştir.” dedi.

 Laiklik ilkesi, Türkiye Cumhuriyetinin 1961-1982 anayasalarında da yer aldığını hatırlatan yılmaz, bu ilkenin Türkiye Cumhuriyeti’nin değişmez ilkesi olduğunun altını çizdi.Yılmaz, “Tabiki Atatürk ilkeleri ve devrimleri de gücünü laiklik ilkesinden alır. Laiklik ilkesini esas almayan birçok Müslüman ülkelerinde ilkel mezhep savaşları, emperyalist devletlerin kışkırtmalarıyla devam etmektedir. Bunsan hareketle laiklik ilkesi devletlerin iş barışını da sağladığını söyleyebiliriz.” Diye konuştu.

Yılmaz, Bugün Türkiye’yi yöneten kadroların laiklik ilkesini dikkate almadıklarını öne sürerek sözlerini şöyle tamamladı:
“Tüm Atatürkçülerin uygarlıktan yana olan insanlarımızın bu uygulamaları kabul etmedikleri gerçektir. Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi olarak 87. Yılını kutladığımız laiklik gününde Atatürk ve dava arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz.”

HABER;S.KAŞKIR