Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çocuk evlilikleri konusunda gündeme gelen basın açıklamasına ilişkin Düzce Anıtpark Meydanı’nda toplandı. “Andımıza uyacağız, çocuklarımızı koruyacağız” pankartı açarak tepki gösteren dernek üyelerine CHP Merkez İlçe Başkanı Alaeddin Duran ve partililer de destek verdi.

“Yersiz, anlamsız, mantıksız ve akıl dışı”
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kızların dokuz, erkeklerin ise on iki yaşında evlenebileceği görüşünü dile getirmesine ilişkin konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi Başkanı Atay Yılmaz şu ifadelerde bulundu:

“Türkiye Cumhuriyeti laik bir devlettir. Laiklik devlet ve toplum düzeninin akıl ve bilime dayandırmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devletini 1924 Anayasasının 2. maddesinde yer alan ‘Türkiye Cumhuriyetinin dini İslamdır’ ifadesini 1928 yılında kaldırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1928 yılından itibaren din devleti değildir. 1937 yılında ise Cumhuriyetimizin laik bir devlet olduğu anayasamızda belirtilmiştir. Laik devlet olan Türkiye Cumhuriyetinde evlilik yaşını belirlemek Diyanet İşleri Başkanlığının görevi değildir. Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi olarak yukarıda sözü edilen resmi kurumun açıklama yapmasını yersiz, anlamsız, mantıksız ve akıl dışı buluyoruz.”

“Çocuklar evlenmez, evlendirilemez”
“Diyanet İşleri Başkanlığının akıl dışı bilgileri kamuoyu ile paylaşmasına şiddetle itiraz ediyoruz” diyen Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sözü edilen konularla ilgili kanunları, resmi kurumlan, kuruluşlan, örgütleri yeteri kadar vardır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinde ‘Medeni Kanun’ yürürlükte iken Diyanetin bu konuda açıklama yapması kabul edilemez, böyle bir anlayış, toplumsal ahlaka, anayasamıza, geleneklerimizle bağdaşmaz. Çocukları evliliğe özendirmek, bu konuda yönlendirme yapmak ilkelliktir. Çocuklar evlenmez, evlendirilemez. Çocukluk dönemi eğitimle geçen hayata hazırlanma, hayatı anlama, hayata anlam katma, hayatı yorumlama dönemidir.”