Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Cumhuriyetimizin 91. yıldönümü çerçevesinde “Adım Adım Cumhuriyet” konulu panel gerçekleştirildi.


Cumhuriyet Konferans Salonu'nda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, öğrencilere kitap okumaları konusunda öğütler vererek, “Ne zaman canım sıkılsa, işin içinden çıkamaz hala gelsem elime Kurtuluş Savaşı ile ilgili kitap alır okurum. Bu bana yepyeni bir güç verir.” dedi. Cumhuriyetin kolay kazanılmadığına vurgu yapan Rektör Şerifoğlu, “Elde avuçta hiçbir şey yokken bu devleti kurarak bizlere emanet edenleri saygıyla anıyoruz. Onlar bize, Türk Milletine en çok yakışan yönetimi, Cumhuriyeti emanet ettiler.” diye konuştu. “Bol bol okuyun” diyen Şerifoğlu, öğrencilere “Anıtkabir’i ziyaret ederek oradaki havayı soluyun, Kurtuluş Savaşı'nı hissedin. O zaman bu vatanın kıymetini daha iyi anlarsınız.” diye konuştu.


Cumhuriyet fikrinin nasıl oluştuğunu anlattı


Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Özçelik Kurtuluş Savaşı'ndan Cumhuriyetin ilanına kadar olan sürece değinerek, Mustafa Kemal Atatürk’te Cumhuriyet fikrinin nasıl oluştuğunu anlattı. Diğer bir panelist olan Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sabit Dokuyan ise “Cumhuriyetin Mimarları” başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Sunumunda Dokuyan, Cumhuriyetin ilan edilmesinde birçok hizmette bulunan isimlerin Anadolu’da yapmış olduğu fedakârlıkları ve mücadeleleri anlattı.


Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’nun panelistlere teşekkür belgesi verdiği panel, toplu fotoğraf çektirilmesinin ardından sona erdi.

HABER:C. ÜSTÜNER