Olay, geçen yıl 13 Ekim tarihinde meydana gelmişti. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gerede Meslek Yüksekokulu Kimya Bölümü 1. sınıf öğrencisi Dilay Gül, okuldan yurda döndüğü sırada erkek arkadaşıyla telefonda konuşurken cinayete kurban gitmişti. Yolda yürürken yanına gelen ve iddiaya göre kendisine arkadaşlık teklif eden okul arkadaşı Uğur A.'nın teklifini reddeden Dilay Gül, bıçaklanarak öldürülmüştü. Olayın ardından tutuklanan sanığın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

CHP Düzce Gençlik Kolları da takip etti

Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Dilay Gül’ün Bursa’nın Gemlik ilçesinde oturan annesi Tülay Tuncel ile yakınları hazır bulunurken ayrıca CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ile üniversite öğrencileri de katıldı. Duruşma öncesi Düzceli vatandaşlara, "Tüm halkımızın dikkatine; 5 Mayıs Perşembe günü saat 09.00'da  Düzce Merkez İlçe Gençlik Kolları olarak Bolu'nun Gerede ilçesinde katledilen Gemlik Gençlik Kolları Üyesi Dilay Gül için Bolu Adliyesi'ndeyiz" duyurusu yapan CHP Düzce Merkez İlçe Gençlik Kolları üyeleri de duruşmayı yakından takip etti.

"Her şey 2 hafta içinde oldu"

İlk duruşmaya, sanık Uğur A., Metris Bakırköy 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda gözlem altında tutulması nedeniyle katılmadı. Duruşmada söz alan Anne Tülay Tuncel, sanıktan şikayetçi olduğunu söyledi. Tuncel, kızının okula başlayalı henüz 2 hafta olduğunu belirterek, "Her şey 2 hafta içinde oldu. Bana sürekli birisinin onu takip ettiğini söylüyordu. ’Kızım eve gel, bırak okulu’ dedim.’Anne ben okumak istiyorum. Bu şansımı elimden alma’ dedi. Ben de kıyamadım. Ben sanığın bunu planlayarak yaptığına inanıyorum. 2 hafta boyunca izlemiş, takip etmiş. Ben kızımın katilinin akıl hastası olduğuna asla inanmıyorum." dedi.

"Işıklandırma ve kamera olmaması nedeniyle idare sorumlu olur"

Tuncel’in avukatlarından Ferit Atalay ise sanığın cezai ehliyeti olmadığı yönünde rapor gelmesi durumunda cinayetin işlendiği okul yolunda ışıklandırma ve kamera bulunmaması nedeniyle idarenin, üniversitenin sorumlu olacağını dikkat çekti.

Duruşma 14 Temmuz’a ertelendi

Üniversite raporunda ’psikotik bozukluk’ (paranoid psikoz) adı verilen psikiyatrik hasta olduğu belirtilen ve cezai ehliyetinin olup olmadığının belirlenmesi için 13 Temmuz’da Adli Tıp Kurumu İhtisas Kurulu’na sevk edilecek olan sanığın tutukluluk durumunun 2 ve 28 Haziran tarihlerinde değelendirilmesine karar verilerek duruşma 14 Temmuz’a ertelendi.

Adliye önünde protesto

Üniversite öğrencisi Dilay Gül’ün öldürülmesi, duruşma sonunda adliye önünde protesto edildi. CHP Gençlik Kolları üyeleri, Abant İzzet Baysal Üniveristesi öğrencileri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Derneği üyeleri, ’Kadın cinayetlerinde indirimler uygulanmasın’ pankartı açıp sloganlarla tepkilerini gösterdi. Gruba, CHP Milletvekilleri Nurhayat Altacı Kayışoğlu, Onursal Adıgüzel de destek verdi.

Dilay Gül’ün annesi Tülay Tuncel, "Katiller ait olduğu yerde olsun, dışarıda dolaşmasın. Benim gibi başka annelerin de ciğeri yanmasın" dedi. Milletvekili Kayışoğlu ise "Caydırıcılık konusunda yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor" diye konuştu. Açıklamaların ardından kalabalık sloganlar atarak dağıldı.

Haber:C.ÜSTÜNER