Uzun süre yer tartışmaları yapılan ve bu nedenle yapımı geciken Adalet Sarayı geçte olsa Düzce'ye yaraşır şekilde tamamlanarak yarın saat 11.00'da Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve çok sayıda davetli tarafından büyük bir gurur ve onurla açılacak.

1999 Düzce Depreminde Hükümet Konağı'nın da hasar görmesi nedeniyle aynı çatı altında hizmet veren ve depremle birlikte kullanılamaz hale gelen Adalet Sarayı depremden sonra yıl başına kadar Hükümet Konağı bahçesindeki çadırda hizmet vermişti. Yılbaşından sonra Şıralıktaki konteynırlarda hizmetini devam ettiren Adliye binası 2002 yılında taşındığı Azmimilli İlköğretim okulunda zor şartlarda hizmetlerini bugüne kadar sürdürdü.

4 Temmuz 2006 yılında ihalesi yapılan Düzce Adalet Sarayı için 1 Aralık 2006 tarihinde fore kazık çakma çalışmaları başladı. Yaklaşık 430 adet fore kazık çakılan Adalet Sarayı dönemin Cumhuriyet Başsavcısı Metin Yandırmaz’ın ısrarlı girişimi ve büyük gayreti ile proje aşamasına getirildi. Adalet Saray'ının ihalesi de yine Eski Başsavcı Metin Yandırmaz döneminde Ankara’da gerçekleştirilmişti. Yandırmaz’ın girişimiyle başlayan süreç daha sonra Düzce'ye atanan Başsavcı Ekrem Yiğit’in de ısrarlı ve kararlı tutumu ile hızla devam etti. İki bürokratın büyük çabaları ile Düzce, 50 yıl süreyle ihtiyaca cevap verecek, son sistemle inşa edilmiş modern bir Adalet Sarayına kavuştu.

Düzce Adalet Sarayı'nda yapımında Düzceli olmamasına rağmen bir Düzceli gibi davranarak büyük gayretler içerisine girerek lojman sorununu çözen de Ahmet Kahraman'dı. Kahraman Müsteşar yardımcılığı yaptığı günden beri Düzce için büyük uğraşlar içerisine girerek Düzceli gibi davranmış ve Bu büyük yatırımda emeği olan nadide kişilerden biri olmuştur. yarın açılışı gerçekleştirilecek olan Adalet Sarayı teknik özellikleri, modern mimari yapısı ve ekipmanları ile Türkiye'nin en kapsamlı 3 Adalet sarayı'ndan biri olma özelliğine sahip oldu.

Yeni Adliye Binasının birimlerin

328 çalışma odası

20 Adet Duruşma Salonu

11 Adet Aktif Duruşma Salonu

Başsavcılık

Başsavcılık Sekreterya

Hakim, Savcı, Müdür ve Kalem Odaları

Yaklaşık 200 kişilik Hakim- Savcı ve Personel Yemek Hanesi

Baro ve Avukat Bekleme Odaları

Müfettiş Odaları

Müfettiş Misafirhaneleri

İl ve İlçe Seçim Birimleri

İcra Müdürlükleri

Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü

Nezarethaneler

Kapalı ve Açık Otopark

İcra Müdürlükleri

138 Kişilik Konferans Salonu

Kütüphane

Postane

Ceza İnfaz Kurumu İşyurtları Satış Reyonu

3Adet Bina Girişi Girişte iki Adet x- Ray Cihazı

Kafeterya

Güvenlik

Adliye Sarayının güvenliği 32'si içeride, 13'ü olmak üzere toplam 45 kamera ile sağlanmaktadır.

Arşiv Birimleri

25 adet arşiv oda Compact arşiv olarak yapılmaktadır.

1.Tekli çift yönlü 21 adet, tekli sabit 5 adet, tekli kapalı 5 adet

İkili çift yönlü 169 adet, ikili sabit 29 adet ikili kapalı 5 adet

Üçlü çift yönlü 46 adet, üçlü sabit 8 adet, üçlü kapalı 5 adet

Arşiv Teknik Özellikeri

Compact arşiv sistemleri, dar alanda daha çok arşivleme kapasitesi elde etmek için geliştirilmiştir. Alışılagelmiş sabit arşivleme sistemlerine göre aynı alanda ortalama 2,5 kat daha fazla dosya arşivleyebilmektedir. Bu özelliğin yanı sıra, compact arşiv dolapları, yangına, suya, ve toza karşı koruma sağlamaktadır. Ayrıca komple bir diziyi tek kilitle kitlemek mümkündür.