Düzce Valiliği ilköğretim okul kayıtlarının başlaması ile adres beyanı işlemlerinde artan yoğunluk ve gerçeğe aykırı adres beyanının önüne geçilmesi amacıyla bir duyuruda bulundu. Yazılı olarak yapılan duyuru şöyle; “5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu, Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği ve Adres Kayıt Sistemi Uygulama Yönergesi ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün 10/03/2010 tarih ve 32824 sayılı Adres Kayıt Sisteminin uygulanması hakkındaki açıklamasının ilgili hükümleri uyarınca adres beyanları aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmektedir.

1-Beyan edilen adresin boş olduğunun belirlenmesi durumunda beyanı teyit edici herhangi bir belge istenmeyerek, adres beyanı forma geçirilerek tescil işlemi gerçekleştirilmektedir.

2-Beyan edilen adresin daha önce bir başkası tarafından beyan edilmiş olması nedeniyle halen dolu olarak gözükmesi durumunda; adres beyanında bulunan kişiden beyanını teyit edici elektrik, su, sabit adrese tesis edilen telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgeler istenecek; bahse konu belgelerin temini mümkün olmadığı hallerde gerektiğinde müstakil konut sahibi, site apartman yönetimi veya lojman idaresi sorumlusunca yada muhtar tarafından imzalanmış yazı gibi belgelerden birinin de ibrazı istenebilecek, bu belgelerin incelenmesi sonucunda engel bir durum söz konusu olmaması halinde beyan tescil edilecek, teyit edici belge de adres beyan formuna eklenerek dosyalanacaktır.

3-Daha önce beyan edilmiş bir adresin birlikte oturma gerekçesiyle bir başka kişi tarafından beyan edilmesi halinde, ilgilinin hali hazırda o adreste oturan kişi ile birlikte müracaatı halinde beyanı kabul edilerek soruşturulmak üzere kolluk kuvvetlerine Tahkikat yaptırılması için gönderilecektir. Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde; ibraz edilen belgelerden yada beyandan şüphe duyulması, Nüfus Müdürlüğünce istenilen belgelerin ibraz edilmemesi, kısa süreler içinde birden fazla adres beyanında bulunulması gibi hallerde, beyan tescil edilmeyerek "işlemi gerçekleştirilemeyen adresler dosyasına" eklenerek Adres Kayıt sistemi Yönetmeliğin 29. maddesi gereğince mülki idare amirinin emri ile kolluk kuvvetlerince yapılacak tahkikat sonucu ilgilinin beyan ettiği adres gerçek ise tescil edilecek, Tahkikat neticesinde, gerçeğe aykırı adres beyanı verildiğinin anlaşılması halinde ise, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 68. maddesi gereğince İdari Para Cezası uygulanacak ve adres beyanı tescil edilmeyecektir.”

Haber; H. KAYA