Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen yasayı onayladı. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun, 16 Mayıs tarihinde Genel Kurul görüşmesinin ardından Gül'ün onayına sunulmuştu. Yasa yapılacak kontrollerde sağlam raporu alamayan binaların yıkılmasını öngörüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli yapıların tespitini süre vererek, sahiplerinden isteyebilecek. Tespitler, verilen sürede yaptırılmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya belediyeler ile il özel idarelerince yapılacak. Bu tespitlere karşı ev sahipleri, 15 gün içerisinde itiraz edebilecek.
Yıkım İçin 60 Gün Süre
Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv alanlarındaki uygulamalarda öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esas olacak. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine kira yardımı yapılabilecek. Riskli bulunan yapıların maliklerine, bu yapıların yıktırılması için 60 günden az olmamak üzere süre verilecek.
Kanunun uygulanacağı alanlar dışında olmakla birlikte kanunun amaçları çerçevesinde güçlendirilebileceği teknik olarak belirlenen yapılar için de dönüşüm projeleri özel hesabından 'güçlendirme kredisi' verilebilecek.
Bilindiği gibi 2006 yılının Temmuz ayında 5393 sayılı Belediye Kanununun “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” başlıklı 73. Maddesinde istinaden, Düzce Belediyesi Meclisi tarafından Camikebir Mahallesi’ni kapsayan yaklaşık 100 dönümlük bir alan Kentsel Dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edilmişti. Camikebir Mahallesi’nde uygulanan Kentsel Dönüşüm Projesi  ise yüzde 10’luk kesimde yaşanan kamulaştırma soruna takılmıştı.
Şimdi, Düzce Belediyesinin hem Camikebir mahallesinde hem de küçük sanayi sitesinde uygulayacağı kentsel dönüşüm projesinin, yasanın kabul edilmesiyle hız kazanması bekleniyor.

 Haber; S. KAŞKIR