20 yıldır gündemde olmasına karşılık geri dönüşüm tesisine kavuşamayan Düzce’nin bu süreçte önemli rolü bulunan Düzce eski Belediye Başkanı Ruhi Kurnaz, girişimlerinin ve çabalarının neden sonuçsuz kaldığını Öncü Ana Haber’de anlattı.

İki dönemde yaşanan doğal afetler engel oldu
Seçim döneminde vatandaşlardan gelen en büyük talebin çöp sorunu olduğunu söyleyen Kurnaz, Almanya ve İzmit’te inceledikleri tesislerin belediyenin bütçesinden dolayı gerçekleştiremediklerini ifade ederek “Düzce Belediye Başkanı seçildiğim zaman işçi ile memurların alamadığı SSK’ya, vergi dairesine ve SEDAŞ’a borçlarımız vardı. Ondan dolayı biraz ertelemek durumunda kaldık. Bizde bunun bekleme süresi içerisinde ilk depolama sistemini Düzce’de kuralım dedik. Oradan elde edilen gazlarla elektrik elde edilecekti. Geçici olarak ve metan gazından dolayı ısınmayı da oradan temin edecektik. Ama tabiî ki ömür vefa etmedi. Niyet edebilirsiniz ama bunları gerçekleştirmede bazı engeller önünüze çıkar. Bu engellerin başında da 1’inci dönemin 2 sel felaketi, 2’nci dönemimde de 2 depremle karşılaştık ve o projeyi ertelemek durumunda kaldık. Bu sorun yeniden gündeme geldiyse gündeme getiren kardeşlerimizi kutluyorum. Bu projenin gerçekleşmesi için buna iyi bakmak ve yardımcı olmak lazım.” dedi.

Çöp sorununu aşan Ankara Mamak’ı örnek gösteren Kurnaz, “Gelsinler Ankara’da görsünler. Mamak kokudan geçilmiyordu. Çöp tesislerinin etrafında şu an etrafında 30-40 katlı binalar yapılıyor. En ufak bir çöp kokusu yok ya da çevreye zararı yok. Artık o günler geride kaldı. O çöp tesislerine gidin, sebzenizi alın, dinlenin, çayınızı için çıkın. Bunu otobüslerle Ankara’ya taşımak zor değil. Gelip görebilirler, buna da Düzce Belediyesi’nin gücü var. Bunu alıp getirip vatandaşı ikna edebilirler. Burada sistemin nasıl çalıştığını görsünler. Çöp tesislerinin hemen yanında alışveriş merkezi var. Almanya’da da bu tesis şehir merkezindeydi gidip gördük. Şimdi teknoloji ilerliyor daha modern hale geldi.” diye konuştu.