Yeni eğitim ve öğretim yılı yarın başlıyor. Öğrenciler için ise bu yine bir maraton anlamına geliyor. Sırtlarında taşıdıkları çantalarda çoğu zaman ağır yükleri olan öğrenciler için bu durum zaman içerisinde ortopedik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.

AĞIR ÇANTA OMURGA EĞRİLİĞİNE NEDEN OLUYOR

Solunum güçlüğünden depresyona kadar pek çok ciddi sağlık sorununa neden olan skolyoz yani omurga eğriliğinin, özellikle gelişme çağındaki çocukları tehdit ettiğini söyleyen Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Olcay Oktay, özellikle okula gidip gelirken sırtta taşınan ağır çantaların buna neden olduğuna dikkat çekti. Oktay, bunu önlemek için çek-çekli çanta kullanılması, çocuğun servisle okula gidip gelmesi ve çantaların ağır olmaması gerektiğini söyledi.

12 YAŞ ALTI 4 KG’DAN FAZLA ÇANTA TAŞIMAMALI

Oktay, 12 yaşın altındaki çocukların 4 kilodan fazla ağırlıkta çanta taşımamaları gerektiğini söyleyerek, 12 yaşın üstündekilerin ise en fazla 5 yada 6 kilo ağırlıkta çanta taşımaları gerektiğini belirtti. Oktay çantanın tek omuzda taşınmamasını söyleyerek, “Tek omuza atarak çanta taşımaları zararlı. Omuz paralelliğini kaybediyor. Bel eğriliğine kadar giden problemlere yol açıyor. Devamlı sırtlarında çanta taşımamalılar. 1,2,3. Sınıf öğrencilerin çek çekli çanta taşımaları daha önemli.” diye konuştu.

ORTOPEDİK AYAKKABI GİYDİRİN

Çocukların uzun saatler giydikleri ayakkabıların da kas ve iskelet sistemi yönünden önemli olduğunu vurgulayan Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Olcay Oktay, çocukların okuldayken giydikleri ayakkabıların da sağlıkları için önemli olduğunun altını çizdi.

DÜZTABANLIK YAPIYOR

Oktay, “Çocuklar uzun saatler boyunca ayakkabı içinde kalacak. Sabah 8’den akşam 5’e kadar ayakkabı içerisinde kalacağı için alınacak ayakkabılar çok önemli. Ortopedik tabanlı, rahat sert olmayan ayakkabılar olması gerekir. Çünkü bazı çocuklarda düz tabanlık rahatsızlığı var. Yorgunluklar, şişkinlikler meydana getiriyor ayaklarda. Onun için ayakkabıların ortopedik, yumuşak, rahat ayakkabılar olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

DİK OTURMALARI BEL VE OMURGA SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ

Oktay, çocukların sınıfta ders dinlerken sırada oturma pozisyonlarının da iskelet şeklini etkilediğini söyleyerek, şunları kaydetti: “Bir de oturma pozisyonu. Saatlerce sınıfta oturuyorlar. Çocuklar dayanarak, öne eğilerek ders dinliyor. Bu çok doğru bir davranış değil. Dik oturmaları gerekir. Bel, omurga sağlığı açısında. En azından teneffüslerde çocukların teneffüse çıkmaları, dolaşmaları egzersiz yapmaları önemli. Devamlı oturmaları büyüyen bir omurgada zararlı etkileri olabilir.”