Avrupa’da Türkler ve Rumların yarıdan fazlasının diş hekimine “ağız ve dişlerinde yeterince ciddi sorun bulunmadığı için gitmediği” belirtildi. AB Komisyonu’nun kıta çapında yaptırdığı bir ankete göre Türkiye’de yüz kişiden 17’si “Dişçiye en son ne zaman gittiniz?” yanıtına “Asla gitmedim” yanıtı verdi. Türkiye “dişçiye asla gitmeme” oranının en yüksek çıktığı ülke oldu.
AB Komisyonu Sağlık ve Tüketiciler Genel Direktörlüğü tarafından hazırlatılan “Ağız Sağlığı” başlıklı raporda, AB ülkeleri ve aday ülkelerde yapılan anketler değerlendirildi. Türkiye’nin AB ve aday ülkeler içinde sağlıklı ya da sağlıksız halde doğal dişleriyle yaşayan en fazla kişinin bulunduğu ülke olduğu ortaya çıktı. “Doğal dişlerinizden kaçına sahipsiniz?” sorusuna ülkelerde “Tüm dişlerim doğal” yanıtı şu oranlarda alındı: Türkiye (yüzde 66), KKTC (yüzde 65), Malta, Danimarka, Kıbrıs Rum Kesimi (yüzde 57), İsveç (yüzde 55), Finlandiya (yüzde 53)? Hırvatistan (yüzde 26).
Asla gitmedim yanıtı
Anket sorularına yüzde 17 ile en yüksek oranda “Dişçiye asla gitmedim” yanıtı veren tek “Avrupa ülkesi” Türkiye oldu. Burada Türkiye’ye en fazla yaklaşan ülke yüzde 9 ile Romanya çıktı. AB’de “Asla dişçiye gitmedim” diyenlerin “ortalaması” yüzde 2. Türkiye’de vatandaşın dişçiye gitmemesi dişçi ve klinik yetersizliği, maddi güçsüzlük yanında kadın hastaları engelleyen “töre”den de kaynaklanıyor. Rapora göre “Dişçiye en son 5 yıl ya da daha önce gitmiştim” yanıtını veren Türklerin oranı da yüzde 17 çıktı.