Ahilik Haftası kutlamaları, her yıl olduğu gibi bu yıl da renkli görüntülere sahne olacak. Düzce Valiliği koordinasyonunda Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) tarafından hazırlanan kutlama programının detayları belli oldu.
Düzce’de Ahilik Haftası kutlamaları, 16 Eylül Pazartesi günü saat 10.00’da Mehteran Takımı eşliğinde, Belediye-Anıtpark arasında esnaf, halk ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilecek olan Ahilik yürüyüşü ile başlayacak. Program, 10.30’da valilik önünde bulunan Anıtpark’ta Atatürk Anıtına çelek sunumunun akabinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam edecek. Protokol konuşmaları sonraı ilin Ahisi seçilen Orhan Demir’e, ilin Kalfası Aybüke Yiğit’e ve ilin Çırağı Melih Özçiçek’e ödüller verilecek. Ardından ebediyete intikal eden esnaf ve sanatkârların ruhuna dua okunacak.
Ahilik Haftası kutlamaları, esnaflar tarafından Anıtpark’a kurulan standın gezilmesi ve Ahi pilavı dağıtımı ile devam edecek. Kutlamalar sonrasında, yaşlı esnaf ev ziyaretleri ve huzurevi ziyareti yapılacak.
Ahilik nedir?
Asırlar öncesine dayanan geçmişiyle Ahilik; Anadolu’da yaşayan Müslüman Türkmen halkın ticaret ve sanat gibi meslek alanlarında hem ahlaki hem de manevi olarak yetişmelerini sağlayan, iyi insan niteliklerini esas alan esnaf dayanışma teşkilatı olarak tanımlanıyor. Meslek ahlakının ve çalışma disiplinin oluşmasında olumlu etkileri olan Ahilik, sevginin, dürüstlüğün, hoşgörünün, güzel ahlakın, dayanışmanın ve yardımlaşmanın sembolü görülüyor.
Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar yayılarak, bu toprakların kısa sürede Türkleşip İslamlaşmasında kilit rol oynayan Ahiliğin asayiş bozulduğu zamanlarda kendi otoritesini yürüterek dini ve ahlaki yapının korunmasında da önemli katkılarda bulunduğu biliniyor.