Anadolu Selçuklu Devleti’nde ekonomik ve sosyal hayatın ahlak kuralları çerçevesinde düzenlenmesi amacıyla Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik teşkilatı, esnaf odaları tarafından her yıl 19-25 Eylül tarihleri arasında kutlanıyor.

Düzce’de bu yıl yedincisi düzenlenen Ahilik Haftası Etkinlikleri çerçevesinde İş kıyafetleri giymiş esnaflar ve öğrenciler, ellerinde bayrak ve flamalarıyla Belediye Bandosu eşliğinde Düzce Belediyesi önünden Anıtpark’a kadar yürüdü.

Anıt parkta düzenlenen törene Düzce Valisi Vasip Şahin, Vali Yardımcıları Erdoğan Ülker Ve Atila Durmuş, Belediye Başkanı İsmail Bayram, Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Kayıkçı, Esnaf Sanatkar Kredi Kefalet Odası Başkanı Ertan Taşlı, daire müdürleri, Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile kalabalık bir esnaf topluluğu katıldı.

Anıtpark’taki tören Atatürk Anıtı’na çelenk koymasının ardından yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Törende konuşma yapan Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Kayıkçı, Türk Esnaf ve sanatkârları olarak görkemli geçmişlerinden gurur duyduklarını ifade ederek geleneklerin gelecek kuşaklara aktarılmasının en büyük görevleri olduğunu söyledi.

Kayıkçı “ Ahilik din, dil, ırk farkı gözetmeden herkesi eşit gören böylece milli bütünlüğü ve ekonominin temellerini kuran sosyal bir modeldir. Onun içindir ki ahilik akılcılıktır, çağdaşlıktır diyoruz. Türk esnaf ve sanatkârları olarak böylesi köklü görkemli geçmişimizle gurur duyuyoruz. Bu güzel ve onur verici geleneğimizin gelecek kuşaklara gençliğimize çok iyi anlatılması kuşkusuz hepimizin en başta gelen görevleridir.” dedi.

Kayıkçı’nın konuşmasının ardından yılın ve ilin ahisi seçilen Şevki Pehlivan’a, en genç ahi seçilen İsmail Öztürk’e ve örnek bayan ahi seçilen Ayla Karslıoğlu’na Vali Vasip Şahin tarafından plaket verildi.

Daha sonra Belediye Başkanı İsmail Bayram da yıl boyunca başarılı olan esnaf odaları üyelerine plaket taktim etti.

Tören daha sonra protokol üyelerinin esnaf standlarını gezmeleri ile devam etti.

İlk gün etkinlikleri Ahi pilavı dağıtımıyla son buldu.

Haber; S. KAŞKIR