Bu yıl üreticisinin artık “keşke üretmeseydim” dediği fındık, bir de “Külleme hastalığı”yla gündemdeki yerini sabitlemeye kararlı. Düzce için üreticisinin en önemli geçim kaynağı olan fındık, bugün düzenlenen “Fındık Külleme Çalıştayı”nda konuşuldu ancak öncesinde İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören Düzce basınına Akçakoca fındığı ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Çalıştay öncesinde önemli tespitlerde bulunan Gören, Akçakoca fındığının kalitesinin Doğu Karadeniz’in fındığına göre ön planda olduğunu ifade ederek, önümüzdeki 10 yıl içerisinde fındığın merkezinin “Akçakoca” olacağı iddiasında bulundu.

“Üreticinin probleminin bittiği anda fındıkta problem biter”
“Türkiye’nin ekonomik ve sosyal durumunu biliyoruz; bizim artık birleşmemiş lazım” diyen Gören konuşmasına şu ifadelerle başladı. Gören; “Bölgemizin en önemli ekonomik kaynaklarından olan fındık hususunda ortak akılla tüm paydaşların ortak menfaatine ki bizim bir sloganımız var; üreticinin probleminin bittiği anda fındıkta problem biter. Tüm paydaşların menfaatine bir fındık politikası oluşturmak da hepimizin ortak aklıdır. Bürokratlar çalışıyor, ticaret yapanlar ihracatlarını yapıyor, üreticiler üretimler yapıyor” diyerek böyle aksaklıkların olmasının normal olduğu belirtti.

“Modern tarımcılık ürün için uygun iklimi hazırlıyor”
Fındık üretim alanın genişlediğini ve modern tekniklerin kullanıldığını söyleyen Gören; “10 sene önce söyleniyordu dünya üretiminin yüze 80’i Türkiye’den çıkıyor diye. Şu anda sadece yüzde 65’i Türkiye’den çıkıyor. 10 yıl önce 10 bin ton üretim yapan Gürcistan şu an 80 bin ton üretim yapıyor. Komşu Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan’da da üretiliyor. İran’da bile 25 bin ton civarında fındık çıkıyor. Modern tarımcılık ürünün üretilmesi açısından iklimi çeşitli modern tekniklerle ürün elde edilme ortamını sağlıyor” diye konuştu.

“Akçakoca fındığın merkezi olacak”
“Biz yarışıyoruz” diyen gören Akçakoca’ya ilgili açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Önümüzde Türk kalitesi gibi çok önemli bir nokta var. Bizim Türk kalitesini bozmamamız lazım. Türk fındığı imajını zedelememiz lazım. Akçakoca fındığının kalitesi Doğa Kardeniz fındığına göre kalitesi daha ön planda. Önümüzdeki 10 yıl içinde fındığın merkezi Akçakoca olacak. Akçakoca dediğim Sinop’tan İstanbul’a kadar olan bölge. Birçok yatırımcı da uzun vadede fındık yatırımlarını buraya yapacağını düşünüyorum”

“Benim de işletmem var emanete fındık almak istemiyorum”
Üreticiye önemli bir uyarıyı da emanete bırakılan fındık konusunda bilgiler veren Gören “Biz de dedik üreticiye emanete fındığınızı bırakmayın diye. Sezon başlamadan mart ayında diyoruz emanete fındığınızı bırakmayın diye. Benim de işletmem var emanete fındık almak istemiyorum bırakmayın. Şu olguyu oluşturalım önce. Ancak sektörün kendi alışkanlıkları da var. Ziraat odaları emanete fındık bırakmayın diyor ama emanete fındığı üretici bırakıyor. Emanete fındığı üreticiden fındığı alan tüccar bırakıyor. Emanete alan şahsın menfaati için kullandığını düşünüyorsanız emanete alanın menfaati olacak bir olgu yok ortada” diye konuştu.

“Lisanslı depoculuğun üreticiye çok iyi anlatılması lazım”
Gören konuşmasında son olarak lisanslı depoculuk konusuna değinerek; “Bakanlığımızın ortaya çıkarttığı lisanlı depoculuk olgusu var. Lisanslı depoculuk da çok uzun süredir konuşulan ve hayata geçirilmesi için fındık politikasının şartlarından biri. Maalesef uygulama aşamasında uygulayanlar açısından pek cazip hale getirilemedi. Lisanslı depoculuğun üreticiye çok iyi anlatılması lazım” dedi.