Düzce Üniversitesi (DÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Müdürü TeknolojiYard. Doç. Dr. Ali Ateş, Öncü TV’de Gazeteci Erol Tayhan’ın hazırlayıp sunduğu Günlük programında 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin 17.yıldönümü dolayısıyla önemli açıklamalar yaptı. Deprem riski, hasar nedenleri ve olası depremlerine karşı alınabilecek önlemlerini programda izleyicilere aktaran Ateş, Düzce’nin Dünyanın en büyük deprem risk alanlarından birinde yer aldığını söyledi.

Akıl işi değil
Düzce Belediyesi tarafından verilen 4 kat uygulamasını değerlendiren Ateş, kamuoyunda uzun zamandır tartışılan karara, “Akıl işi değil” diyerek çarpıcı bir yorumda bulundu. Kentin mevcut zemin yapısında çok katlı binaların mümkün olmadığını altını çizen Ateş, “Kentte genç bir zemin var. Yüzer-geçer bir yapı var. Cadde cadde, sokak sokak ölçümler yapılarak yapılacak yapıların kat sayısına karar verilmelidir. Yer altındaki riskleri anşaılır bir parametreye dökmek ve binaları buna göre yapmak gerekiyor. Bu görevde yasaya göre belediyelere aittir.” dedi.

Vahim sonuçlar doğurabilir
Konuralp’te uygulanan sınırsız kat kararını değerlendiren Ateş, kararın iyi irdelenmesi gerektiğini kaydederek şöyle  konuştu: “Bölge bütün olarak incelenmelidir. Makro planlamaya, sosyolojik boyuta bakılması önemlidir, aksi takdirde vahim sonuçlar doğurabilir. Heyelanlar bölge için en büyük risktir. Yakın fay, kör fay veya suskun fay olabilir. Bilimsel kriterlere uygunluk sağlamazsa sınırlama getirilmelidir. Alt yapı ile çevre koşullarında yeterlilik yoksa çok katlı yapılar sosyolojik anlamda izdihama neden olur.”

3 unsur Düzce’nin olmazsa olmazıdır
Ateş son olarak, Düzce’nin mevcut yapısında meydana gelmesi muhtemel depremlerden olumsuz etkilenmemesi için acil eylem planı, ulaşım master planı ve mikrobölgeleme haritası çalışmalarını tamamlaması gerektiğini vurguladı.