Akil İnsanlar Karadeniz Grubu çözüm sürecinde Düzcelileri dinledi. Toplantının ardından Öncü Tv mikrofonlarına düşüncelerini anlatan grup başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, çok medeni bir ortamda toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyerek çözümde Düzce’nin örnek olacağını ifade etti.

 

 Düzce’nin böyle karşılaması umut verdi

 

Hakyemez,”Çok yoğun bir program oldu, ilk ziyaret Düzce’ye yapıldı. Umduğumuzdan daha iyi geçti diyebiliriz, sürece ilişkin olarak çok seviyeli bir şekilde müzakerelerimizi yaptık, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle, esnafla değerlendirmelerde endişeleri olanları da dinledik, not aldık. Çok medeni bir ortamda gerçekleşti, katılım olarak da yoğun bir katılım vardı, insanların yoğun bir teveccüğü vardı. Son olarak da nezaket ziyaretinde Vali Beyle konuyu istişare ettik, gerçekten Türkiye için çok iyi olacak. Düzce’nin bu şekilde karşılamış olması da bize geleceğe yönelik olarak da umut veriyor. Düzce çok farklı bir yer, kültürüyle birlikte 22 dilin kullanıldığı bir yer olması asabiyle bu sorunun çözülmesinde örnek olabilecek nitelikte bir yaşam standardını da ortaya koyuyor. Beklediğimizin fevkindeydi çünkü eleştirilerin de fevkalade bu hassas ortamda çok nazik bir şekilde ifade ettiler. Toplantılarda tekrara kaçılmadı, söylenmesi gereken her şey olumlu veya olumsuz yönüyle birlikte ifade ettiler, bizde bunu istiyorduk bunu hedefliyorduk.” Dedi.

 

 

Gazeteci Oral Çalışlar, ziyaretlerin başlangıç noktası olarak Düzce’yi bilerek seçtiklerini söylerken, toplantının ardından doğru yaptıklarını da anladıklarını belirtti.

 

 Düzce’yi bilerek tercih ettik

 

Çalışlar,” Düzce’yi bilerek tercih ettik, hem barışçı kültürü nedeniyle, hem çok farklı etnik listeyi bir arada barından özelliği nedeniyle önemli bir mozaik teşkil ediyor. Biz bu mozaiği yerinde görmek o mozaiğin farklılıklarını dinlemek imkanını elde etmek için buradan başladık, bunu da doğru yaptığımızı şimdi daha iyi anlıyorum. Gayet başarılı bir toplantı oldu, çok farklı görüşler dile getirildi, bu farklılıkların artık bir arada konuşulabilecek hale gelmiş olması, hele de terör gibi şiddet gibi savaş gibi bir konuyu çok barışçıl bir ortam içinde farklılıklarımızı ifade ederek konuşabiliyorsak bir yerlere geliyoruz demektir. Düzce’nin bu örneği göstermesi bakımından bizi mutlu etti, buradan kuvvetli bir enerji aldık, bu enerjiyle yolumuza daha cesaretli daha neşeli devam edeceğimizi söyleyebilirim. Düzce’den sonra Bolu’ya geçeceğiz, öncelikle Düzce’nin içinde dolaşacağız. Şehit ailelerini ziyaret edeceğiz, ardından Bolu’ya geçeceğiz, oradan Zonguldak’a geçeceğiz. Burada yaptığımız toplantılara benzer toplantılar yapacağız, değişik ziyaretler planlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

Ziyaretlerin çok iyi tanıdığı için Düzce’den başlamasının kendisinin teklif ettiğini söyleyen TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar ise, Düzce’nin Türkiye’de bir model olduğunu ifade etti.

 

 Düzce’den başlamak çok isabetli oldu

 

Bayraktar, “ Ben Düzce’yi tanıyorum, zaman zaman buraya geliyorum. Düzce’den başlanmasını ben teklif ettim, çokta isabetli bir iş yaptığımızın kanaatindeyim çünkü burada 30 etnik yapı var, 30 tane dil kullanılıyor. İnsanların burada nasıl kardeşçe, barış içerisinde, huzur içerisinde birbirlerini destekleyerek iyi zamanlarında kötü zamanlarında bir birleriyle olarak nasıl burada bir kaynaşma sağladıklarını hep beraber gördük. Türkiye’de burası bir model, Türkiye’yi bu hale getirmemiz lazım onun için Düzce’den başlamamız çok isabetli oldu. Eğer biz bu kardeşlik duygusunu Düzce de olduğu gibi Türkiye’nin her tarafına ülkemizin her tarafına yayabilirsek, o zaman biz amacımıza ulaşmış oluruz. Ben burada Akil Adamlara, Akil adamlar demek istemiyorum, bunlar bir diyalog grubu. Biz diyalog kurmak üzere buradayız, akil olan halktır, insanımızdır. İnsanımızın duygu ve düşüncelerini biz ilgililere duyurmaya çalışmak durumundayız, yani bir postacıyız biz. Burada bütün önerileri bütün görüşleri, zarfa koyacağız, hükümete ve muhalefete ulaştırmış olacağız. İnşallah bu süreç birlik ve beraberliğimize kaynaşmamıza vesile olur diye düşünüyorum. İyi niyetimizi muhafaza ederek böyle bir görev üstlendik, ülkemize hayırlı olsun.” Dedi.

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Başkanı Bendevi Palandöken de toplantının olumlu geçtiğini dile getirerek Düzce’den pozitif enerji aldıklarını dile getirdi.

 

“Beklediğimizden daha fazlasını aldık, Düzce mozaik bir şehir dolayısıyla burada 22 dilin konuşulduğu gerçekten insanların birbirini iyi anladığı dolayısıyla bu süreç içerisinde ki verdikleri desteğe de katkıya da karşılıklı ifade ettiler. Eklemek istedikleri sorunlarını da dinledik, çarşıyı gezdik, esnafla konuştuk dolayısıyla Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımızda zaten gerekli konuşmasını yaptı, düşüncelerini ifade etti ama burada ki en önemli şey Karadeniz’in başlangıç olan bu noktasında, Karadeniz’e çıkışında bizi motive edip, destek verip, güç verip bu ortak aklın kullanılması noktasında da ülkede ki birliğin, beraberliğin, dirliğin oluşabilmesi için herkesin kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdikleri bir çerçeveyi gördük. Bu bölgede hem görmek istediklerimizi hem duymak istediklerimizi hem de bunları ülkemizin mozaiğinde değerlendirmeyi ve yetkililere bu konuda ki raporda da buranın bize başlangıç noktası olarak pozitif bir enerji verdiğini söylemek isterim. Esnafın en büyük şikayeti zaten bin yıldır birlikte yaşadığımız insanlarla tekrar dostluğumuzun da devam etmesini istiyoruz. Bu sürecin esas esnaf açısından ekonomik zorluk içerisinde terörden en çok muzdarip olan kesim, dükkanın kepengi kırılan o açıdan bu süreçte esnafın katkısı çok önemli.”

Haber: H. İŞCAN