Düzce CHP İl Başkanı İlhan Duru, Belediye Meclis Üyeleri Kudret Taş, Emre Güleç ve Basri Karslıoğlu CHP İl binasında bugün kameraların karşısına geçti. Duru ve belediye meclis üyeleri düzenledikleri basın toplantısında Düzce Belediyesi Meclisi’nde 2014-2019 dönemi mali işlemlerin araştırılması amacıyla belediye meclisi kararıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun çalışmasına engel olunduğunu savundu.  
 
Başkan Yardımcısı Hüdaver Gösterişli başkanlığında tüm partilerin oy birliği ile kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun 4 toplantıyı geride bırakmasına rağmen AK Parti dışındaki siyasi partilerin dile getirdiği önerilerin kabul edilmediği iddia edildi.
 
Basın toplantısında ilk olarak sözü İl Başkanı İlhan Duru aldı. 31 Mart Yerel Seçimleri sonucunda CHP olarak belediye meclisinde 3 kişi ile yer aldıklarını anımsatan Duru, şunları kaydetti:
“Meclis toplantılarında değişik komisyonların oluşturulması kararlaştırılmıştır. Eski borçlar araştırılmıştır. Tüm parti üyelerinden oluşturmuştur oy birliği ile bu komisyon kurulmuştur. Son 4 toplantı da bir gelişme yok.”  
 
Komisyonun kuruluş amacını anlattı

Belediye meclisinde kurulan komisyonda, CHP’yi temsil eden yer alan Meclis Üyesi Kudret Taş ise komisyonun kuruluş amacını anlatarak başladı:
“Temmuz toplantısında komisyonun kurulmasına oy birliğiyle karar verildi. Ağustostaki toplantıda oy birliği ile kişiler seçildi. Belediyenin ihtisas komisyonları var ve bu bunlardan ayrı bir komisyondur. Düzce halkının tamamını temsil eden siyasi partilerin üyeleri tarafından oy birliğiyle alınmış bir karardır. Bu komisyon, geçmiş dönemde usule uygun olmayan söylemleri gidermek ve varsa bunları ortaya çıkarmak için kuruldu. Biz toplantıya çağırılmadık. Bazı meclis üyelerinin ısrarıyla toplantıya çağırıldık. Belediye başkanı oy birliğiyle komisyon başkanı seçildi. Bu komisyonun yanlış kurulduğu bu komisyonun kurulamayacağı konusuyla geldiler bizde tam tersine meclisle oy birliği ile kurulduğunu ve yasal engellerin olmadığını savunduk. Başkan bunu hukukçularla konuşup değerlendirme yapalım dedi.”  



 
“Araştırma komisyonunun amaçlanan hedefe gitmediğini ve bir daha katılmayacağımı söyledim”
 
Sonraki toplantıdan da sonuç alamadıklarını ve aynı şeylerin kendilerine söylendiğini iddia eden Taş, şöyle devam etti:
“Biz bu konudaki hukuki düşüncenin ne olduğunu sorduğumuzda bir arkadaş çağırıldı ve o arkadaş bu sayıyla bu komisyonun oluşturulamayacağını söyledi. Biz de kendisine bunun ihtisas komisyonu olmadığını ve Düzce halkı için olduğunu anlattık. Onlar da belediyenin bu komisyonu oluşturabileceğini ancak usule uygun olmadığı ve ihtisas olmadığı için gerekli belgelerin gösterilmeyeceğini söylediler. Belediyeyi yöneten birimlere komisyon çalışması için yardımcı olmasını söyledik. “Hukuken bir şey yapamayız” dediler. Çalışmanın hukuki sonuç doğurmayacağını söylediler. İYİ Parti ve MHP ile bizim hukuki bir sonuç için uğraşmadığımızı anlattık. “Belediyeyi soyduğunu, usulsüzlük olmadığını söylemeyeceğiz, bunun yasalara uygun olup olmadığını araştıracağız.” dedik. Bunun üzerine “Biz bunu bir daha konuşalım hukukçu danışmanımıza soralım” dediler. “Üçüncü toplantı son olur bir daha gelmem” dedim. “Bir takım eksiklerimiz var, çalışın son toplantı yapalım” dediler. Son toplantıda yine aynıları tekrar edildi. Bizim için araştırma komisyonunun amaçlanan hedefe gitmediğini ve bir daha katılmayacağımı söyledim. Başkan yardımcısının ricasıyla bir daha gittim yine aynı şeyler söylendi. Bu komisyon halkın takdirini aldı ama bu kurum komisyona engel oluyor.” dedi.
 
“AK Parti ve belediye komisyondan rahatsız”
 
AK Parti’nin ve belediye yönetiminin araştırma komisyonundan memnun olmadığını belirten CHP’li Meclis Üyesi Taş, tüm bu araştırmaları komisyonun değil belediye teftiş kurulu müdürlüğünün yapması önerisinde bulunduklarını aktardı.
Taş, “Biz bunu kabul etmedik. MHP, CHP ve İYİ Parti üyeleri olarak Teftiş Kurulu’nun bu zamana kadar ne yaptığını sorduk. Siyasi partinin bürokratı olanların bunu araştıramayacağını söyledik.” İfadelerini kullandı.
 
“Bu şekilde olacaksa biz yokuz”

 
Düzce Belediye Meclis kararı ile kurulan ve belediye içinde yapılan çalışmaların geriye dönük incelenmesini öngören Meclis Araştırma Komisyonu’na gerekli bilgiler vermeyen belediyenin araştırmayı kendisinin üstlenmek istediğini belirten Taş, bu duruma muhalefet olarak komisyon toplantısında tepki gösterdiklerini söyledi.
Taş, “Bu şekilde olacaksa biz yokuz dedik. Bu komisyonun Düzce halkımıza, bu borçlanmanın açıklamasını yapamayacağımızı söyleyerek ayrıldık. Dün bir sonuç alınamaması nedeniyle kamuoyunun bunu konu bilgilendirmesini düşünerek basın toplantısı yapmak istedik. Biz komisyondan çekildik ve bu anlayışla çalışmayacağımızı söyledik. MHP CHP ve İYİ Parti bu konuda aynı görüşü savunuyorlar ve teftiş kurumunun yapmasını kabul etmiyorlar ve birlikte çekildik bu komisyondan.” dedi.


 
“’Teftiş kurulu çalışsın’ önerisini kabul etmiyoruz”
 
AK Partili komisyon üyelerinin “Teftiş kurumu çalışsın” önerisini kabul etmediklerini yineleyen Meclis Üyesi Kudret Taş, şöyle konuştu: “Kişisel olarak şöyle düşünüyorum 2014-2019 dönemi için Düzce kamuoyunda bir çok olumsuz şeyler söyleyecekler. “Biz 2014-2019’a kefil değiliz” deyip halkın sempatisini aldılar. Her getirdikleri engelin nasıl çözüleceğini söylüyoruz ama yapılmıyor. Komisyonun sonuçlanması istenmiyor. Evrakları göremediğimiz için senaryo üzerinden konuşuyoruz. Biz üçümüz de “bir siyasi sonuç elde edelim yöneticileri zan altında bırakalım” demedik. Birçok söyledikleri öneriye “Düzce’nin ihtiyacı dedik” oy verdik. Tamamen amacımız sonuç olmak. Öyle bir misyon belirledik. Hiç bir kavganın gürültünün tarafı olmak istemiyoruz burada da bunu yapmak istiyoruz ama hiç bir sonuç alamıyoruz. Diğer siyasi partiler ile ortak bir toplantı yapabilmek için il başkanlarının izin vermesi gerekiyor. Teftiş kurulu bunu araştırsın ve bizde onlarla çalışalım konusunda ısrar olurlarsa diğer arkadaşlarda istemediklerini söyledi.”
 
“AK Parti’li komisyon üyeleri çalışmaları engelledi”

Taş, yapılan bütün toplantılarda AK Parti’li üyelerin komisyonun usulüne uygun oluşmadığını söyleyerek, çalışmalara engel olduğunu ileri sürdü ve şöyle devam etti: “Araştırma Komisyonu’nun ihtisas komisyonu olmadığını, belgelere ulaşmasının yasal olarak mümkün olmadığını ve yasa, usullere uygun olmayan bir durum tespit edilse bile hukuki süreç başlatılmayacağını, komisyon üyelerine cezai işlem uygulanacağını ve geçmiş dönem mali işlemlere ilişkin araştırmanın belediye bünyesinde bulunan Teftiş Kurulu tarafından yapılması gerektiği konusunda ısrarlar ve tekrarlarla tamamlandı.” 

“Birinin canı istedi izin verdi, birinin canı istedi izin iptal edildi”

Son olarak Meclis Üyesi Kudret Taş, Konuralp’te hiçbir bilimsel araştırma yapmadan belediyenin yüksek binalara izin verdiğini ve şimdi de bunu kısıtlamak için yeniden bir meclis gündem maddesi yapıldığını belirterek, “Parti olarak buna ret verdik. Bu ret ile kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz. Birinin canı istedi izin verdi, birinin canı istedi izin iptal edildi ve bunu göstermek için bu maddeye karşı çıktık.” dedi.