Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Düzceliler, bitkisel ürünlere rağbet göstermeye başladı. Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi soğuk havalarda yaygınlaşan hastalıklardan korunmak için aktarların yolunu tutan vatandaşlar en çok "kış çayını" tercih ediyor.
Havaların soğumasıyla birlikte yoğunlukları artan aktarlar, Öncü Haber’e özel kış çayı tarifi verirken, ayrıca baharatlara farklı maddelere karıştırarak halkı kandıranlara karşı önemli uyarılarda bulundu.

“Doğal ürünlere talep çok fazla”
Yaklaşık 10 yıldır aktarlık yaptığını ifade eden Aktar Engin’in kış çayı tarifi şöyle:
“Vatandaşlarımız, herkesin bildiği gibi kış aylarında ıhlamur, zencefil, zerdeçal, tarçın gibi ürünlerle kendilerine kış çayı hazırlayabilir. Bu ürünlerin ballı-zencefil macun grupları da bulunuyor. Soğuk algınlığı, öksürük, balgam gibi problemlerde kullanılıyor. Bunların yanı sıra halkımızın propolis kullanmalarını da tavsiye ediyoruz. Havaların değişkenlik göstermesinden dolayı doğal ürünlere talep çok fazla. Halkımızın düzenli olarak kullanmasını tavsiye ediyorum.”

“Tarçın, zencefil, zerdeçal ve hatmin çiçeği”


Aktar Davut Üçel ise şunları kaydetti:
“6 yıldır bu meslekle uğraşıyorum. Halkımızın kış aylarında kullanması gereken ürünler, tarçın, zencefil, zerdeçal ve hatmin çiçeği. Hatmin çiçeği kış aylarında astım, bronşit, öksürükte kullanılır. Sütlü karıştırıldığında iki kat etki gösterir. Kendi özel yaptığımız bir macun var. Sabahları aç karnına öksürük, astım, bronşit hatta kronik astım rahatsızlığında fayda sağlamaktadır.”

Baharat sahtekarlığına dikkat!


Her alanda olduğu gibi baharatlarda da sahtekarlık yapanlara karşı Düzceliler’i uyaran Üçel, özellikle toz kırmızı biber alırken dikkatli olunmasını istedi. Üçel şöyle konuştu: “Kırmızı bibere kiremit tozunun karışıp karışmayacağını suya attığınızda ayrıştığını fark edebilirsiniz. Yemeğe atıldığında kırmızı rengi direkt veriyorsa boya maddesi içerdiği bariz belli olur. Kırmızı biberi elinize aldığınız da tıkırtı gelmemesi lazım gelişi güzel değil aktarlardan alınmasını tavsiye ediyoruz.”

Öksürüğe iyi gelen tarif

Soğuk havalarda ıhlamurun vazgeçilmez çaylar arasında bulunduğunu ifade eden aktar esnafı Hayri Tütüncü Furkan, şöyle konuştu:
“Zencefil, zerdeçal, tarçın, hibüsküs çayı kullanabilirler. Bir kase balın içerisine 1 çay kaşığı zencefil, bir çay kaşığı zerdeçal, bir çay kaşığı tarçın ve yarım limon sıkıldığı zaman insanlar öksürükten kurtulabilir. Vücut direnci yükselir hastalıklara kolay kolay yakalanmaz. Kırmızı biber alırken insanlar kendileri çektirip kullanabilir. Güvenilir yerlerden almalarını tavsiye ediyorum.” HABER:C.ÜSTÜNER