Eskişehir Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, savcılık sorgusunun ardından sevk edildiği mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli astsubay Ş.B ise tutuklandı.
Albay Gençoğlu'nun avukatı Erol Halka, gazetecilere yaptığı açıklamada, saat 13.00'da Erzurum Adliye Sarayı'nda başlayan hukuk mücadelesinin yaklaşık 13-14 saat sonra neticelendiğini belirterek, ''Müvekkilimiz, İl Jandarma Alay Komutanı Albayımız tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. Bu bizce hukukun zaferidir'' dedi.
Davanın devam edeceğini ve sürecin işleyeceğini belirten Halka, şunları kaydetti:
''En nihayetinde de beraat edeceğimizden eminiz, ümitliyiz. Bu bir ekip çalışması. Diğer arkadaşlarımızla beraber komutanımızın savunması yapıldı. İçerik itibarıyla da şunu aktarmak istiyoruz. Yapılan soruşturma bize göre tamamen mesnetsiz, delilsiz ve içeriği itibarıyla maddi delillere dayanmayan bir takım iddialar içermekte. Bunu sayın savcımızın nezdinde de ifade verirken belirttik. Ama sayın savcının takdiri bu yöndeydi. Tutuklamaya sevk etti. Ancak mahkemede yapılan değerlendirme müvekkilimin şu an itibarıyla serbest bırakılmasıyla başlayan bir süreç olarak değerlendirildi.''
Halka, Gençoğlu'nun ''Ergenekon soruşturması'' ve İsmailağa cemaatine yönelik bir soruşturma kapsamında suçlandığını belirterek, ''Diğer astsubay arkadaşımız maalesef tutuklandı. Ondan dolayı son derece üzgünüz. Süreçler devam edecek, en nihayetinde her ikisinin de aklanacağını düşünüyoruz. Astsubay arkadaşımız mevcut delil durumunda dolayı tutuklandı'' diye konuştu.
Avukat Halka, müvekkilinin saat 22.30 sularında soruşturmayla ilgili savcılık ifadesinin sona erdiğini kaydederek, ''İfadenin uzun süreceğini bekliyorduk. Ancak bu kadar uzun olacağını tahmin etmiyorduk'' dedi.
Daha sonra Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, beraberinde avukatları Erol Halka ve Talat Saygılı ile adliye önünde bekleyen bir taksiyle buradan ayrıldılar.
Erzincan Jandarma Komutanı olarak görev yaparken 30 Ağustos 2009'da Eskişehir'e atanan Kıdemli Albay Gençoğlu, Erzincan'da yürütülen soruşturma kapsamında 27 Ocakta gözaltına alınmış, 28 Ocakta askeri uçakla Erzurum'a getirilmişti.