Her hafta Cuma akşamı Öncü TV ekranlarında dopdolu içeriği ile Düzce gündemine ışık tutan, Öncü Medya haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu “Kitabın Ortasından” programının dün akşamki konuğu, Düzce’de inşaat sektörünün nabzını tutan Algün İnşaat’ın sahibi Cihat Algün oldu.



Algün, Düzce’de inşaat sektöründe yaşanan gelişmelerden, hakkında ortaya atılan, “konkordata ilan edecek” konularına kadar birçok konuya açıklık getirdi.

“Müteahhitlik sektörü de baba mesleği”
Konuşmasına kendisini tanıtarak başlayan Algün, şunları kaydetti:

“Düzceliyim, Düzce’nin yerlisiyim doğduğumuz köy Otluoğlu köyü, Kültür Mahallesinde büyüdük. Müteahhitlik sektörü de baba mesleğidir bizde baba mesleğini devam ettiyoruz. Evliyim bir kızım var. Düzce’de ikamet ediyorum.”

“İnşaat sektörü Düzce’de çok hızlı”
Konut sektörü denildiğinde akla ilk gelen isimlerden olan Algün İnşaat sahibi Cihat Algün, Düzce’de inşaat sektörünün gidişatı ve inşaat sektöründe yaşanan gelişmelere ilişkin şöyle konuştu:

“Sektörümüz bütün sektörleri ilgilendiriyor. Toplam istihdamın en az yüzde 50’si inşaat sektörü üzerinden nemalanıyor diyebilirim. Düzce iki metropolün ortasında olan bir yer. Bir tarafı İstanbul bir tarafı Ankara. Ciddi anlamda da dışarıdan göç alan bir şehrimiz. Kuzeyde Konuralp’te yeni bir yapılanma söz konusu. Nüfusun 50-70 bini bulacağı söyleniyor. Güneyde 3.Organize Sanayi var. Şehirde batıya doğru gelişme gösteriyor. Melen Park projesi de tetikleyen bir yer oldu. İnşaat sektörü Düzce’de çok hızlı. Son dönemde genel olarak yaşanan bir ekonomik sıkıntı var.”

“Piyasada kullandığımız ürün fiyatını neredeyse iki kata çıktı”
Ekonomide yaşanan sıkıntının inşaat sektörüne de yansıdığını söyleyen Algün, şunları kaydetti:

“Her şeyden evvel maliyetleri arttırdı. Piyasada kullandığımız ürünün fiyatını neredeyse iki kata çıktı. 2 bin liraya aldığımız demiri 4 bin 500 liraya aldığımı biliyorum. Finansman anlamında kredilerde 2’lerin üzerinde rakamları konuştuk. Bu rakamlarla kredi kullandırmak mümkün değil. Dolaysıyla bizim maliyetlerimize ve satışlarımıza yansıyor.”

“Son dönemde yaklaşık binin üzerinde Düzce’de konut teslim ettik”
Sosyal medya üzerinden sorulan, “Cihat Bey kaç tane bina yapmış” sorusuna da açıklık getiren Algün, şu yanıtı verdi:

“Çok doğru bir soru müteahhitlik bir diploması okulu yok. Ancak biz inşaatta doğduk inşaatta büyüdük. Babamın da bu işi yapmasından dolayı tüm kalemlerde işçiliğini ustalığını yaparak çekirdekten geliyoruz. Ben son dönemde yaklaşık binin üzerinde Düzce’de konut teslim ettik. Bunun dışında yaklaşık 8 şantiyemizde çalışmalarımız devam ediyor. En küçüğü 30-50-100-150-470 konutu ifade eden şantiyelerim de var. Kamu projeleri de yapıyoruz ihaleleri de alıyoruz. Bu anlamda aldığımız dört işimiz var. Beyköy’de okul, yurt, konferans yapıyoruz. Adapazarı’nda da iki okul inşaatım var. Bunlar devlet işleri, şuanda devam eden 700-800 konut projemiz var. Biz Düzce!de her yerde varız.”

“Bugüne kadar bir tane ödemememizi geciktirmedik”
Ekonomik sıkıntı içinde olduğumuz şu günlerde Düzce’de konkordato alan firmaların olduğunu anımsatan Ünsal, bir inşaat sektörü yatırımcısı olarak bu durumu Algün’den değerlendirmesini istedi.

“Bunları görünce duyunca üzülüyoruz. Allah kimsenin işini bozmasın. Piyasanın da ciddi anlamda etkisi var olayların bu noktaya gelmesinde. Bizim Allah’a şükür işlerimiz iyi. Krizin derin olduğu aylarda en büyük satışlarımızı bu aylarda yaptık ve halen yapıyoruz. Bir tane ödememizi geciktirmedik geciktirmiyoruz en ufak sıkıntımız yok. Düzce’miz de maalesef bu da var olmayan bir şeyleri dedikodu malzemesi yapıp gündeme getirmeye çalışan insanlar da var. Bu da çok yanlış bir şey. Olmamış bir şeyi varmış gibi gösterip dillendirmek ayıp, yanlış, günah bir durum. Bizim bugüne kadar bir tane ödemememizi geciktirmiyoruz geciktirmedik. En ufak sıkıntımız da yok.”

“Samimi olarak söylüyorum işimizi biran evvel yapmak için tüm personel çırpınıyoruz”
Algün İnşaat’ın yeni projelerini de anlatan Algün, şunları kaydetti:

“Hazırladığımız başlayacak olan 3 tane projemiz var, bunlardan bir tanesi de Algün Agora dediğimiz Fevzi Çakmak Mahallesi’nde başlayacak bir proje, diğeri Aziziye Mahallesi’nde Green Park dediğimiz proje, bir de Hamidiye Mahallesinde Arima, Algün Agora projemiz var. Biz toplu yaşamı ortaya koyan, parseli bir araya getiren sadece ev değil de yaşam da sunan proje yapmaya çalışıyoruz. Agora Projemiz 170-180 daireden oluşan bir projemizdir. 10 parseli birleştirdik. 70 hissedarın imzasını alarak faaliyete geçirmeye çalışıyoruz. Projemizde hiç beklemediğimiz sıkıntılarla karşılaştık. Bizden kaynaklanmayan arsa sahiplerinin imzalarındaki gecikmeler, arsa sahiplerinin kişisel borçları, ipotekleri çıktı, bunlardan dolayı bu projemiz ön gördüğümüz süre içerisinde başlayamadık. Diğerlerinde de aynı durum geçerli. Samimi olarak söylüyorum bırakın bir ayı bir günü bir saati işimizi biran evvel yapmak için tüm personel çırpınıyoruz.”

“Doların 7 lira olduğu akşamı biz beton döküyorduk”
Algün ayrıca, Algün Ailesi olarak yaklaşık 500 sigortalı çalışanlarının olduğunu söyledi. Algün konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Basit bir örnek vereyim son 5 ay içinde demir için 2 bin 500-3 bin liradan 4 bin 500 lirayı gördü ve tekrar 3 bin liraya indi arada bin 500 lira fark oldu. Bu dönemde ben fazladan verdiğim 3-4 milyon para var. Ben son 3-4 ayda işimi durdursaydım sadece demirden 3 milyon karım var. Ama insanlara söz veriyoruz taahhüt veriyoruz sözümün arkasında durmak için doların 7 lira olduğu akşamı biz beton döküyorduk.”

“Bize bir şey olsa ne olacak 500 tane aile bizden ekmek yiyor; birbirimize sahip çıkmamız lazım”
Algün, konkordato ilan edip etmeyeceğine ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

“Yok be kardeşim ne konkordatosu, konkordato ilan edecek adamın burada ne işi var. Maalesef buraya çıkıp yok böyle bir şey diyecek mecburiyetine geldik. Geciken1 lira ödemem yok, geciken ödemem yok. Ben 1 günde 30-35 milyonluk ihaleye girmiş adamım. İhaleye girmek için devlete 1 lira borcumun olmaması lazım. Vergi dairesine borcum yok. Alacağım var 5 milyona yakın vergi iadesinden. Sigortaya gidin bu kadar adam çalıştırıyoruz 1 lira borcum yoktur. Niye böyle konuşuyorlar bize bir şey olsa ne olacak 500 tane aile bizden ekmek yiyor. Bunlar yanlış şeyler bizim birbirimize destek olup sahip çıkmamız lazım. Diğer arkadaşlar için de konuşuluyor. Farklı sektör içinde olanlar içinde konuşuluyor.”

“Son 3 ayda en büyük satışlarımızı yaptık”
Ünsal’ın, “İnşaat sektörü için 2018 yılını nasıl geçirdik, 2019 yılı nasıl olur?” sorusuna ise Algün, şöyle cevap verdi:

“Rakamlarla konuşayım Düzce’de 2016 yılında son 3 seneyi göz önüne alıyorum. Kasım ayına kadar 5 bin 951 adet, 2017 yılında 6 bin 497’ye çıkıyor, bu sene 7 bin 61 olmuş. Kendi adıma son 3 ayda en büyük satışlarımızı yaptık. Üzüldüğüm nokta olmamış bir şeyi varmış gibi çamur atmak, dinimiz de günah kanunlarımız da yasak. Sen adama iftira atamazsın.

“Konkordato ilan ettiğimi ispatlasınlar, apartman bağışlayacağım”

Mesela konkordato talep etmiş deniliyor. Yok kardeşim adam bağlansın, ispatlasın bana, eğer dediği varsa ben bir apartman bağışlayacağım ya daire demiyorum apartman bağışlayacağım. Yok böyle bir şey acı olan bu. Buralara gelip feryat içinde duyurmaya çalışmam. Halk adına millet adına ayıp bir şey yani.”

“Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır”
İnşaat sektöründe güvenin çok önemli olduğunu ve sloganlarının “Algün İnşaat Güven İnşa Ediyor” olduğunu kaydeden Algün, insanların kendilerine neden güvenmesi gerektiğini şu sözlerle anlattı:

“Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır diyoruz. Bizim birçok projemizde faizsiz, banka kredisiz 3 sene, 4 seneye kadar taksitlendirmelerle satışlar yaptık. Burada herkes kazandı. Biz 3 sene 4 sene vade yapıyoruz 1-1 buçuk senede bitiriyoruz. Vatandaş kira öder gibi bize ödeme yapıyor.”

Haber: Ö.YILMAZ

Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ 

İOS için TIKLAYINIZ