Kurban Bayramı yaklaşıyor… 12 Eylül'de başlayacak olan Kurban Bayramı dolayısıyla her perşembe günü kurulan Düzce Belediyesi Hayvan Pazarı'nda bugün yoğunluk göze çarptı. Düzceli vatandaşlar, kurbanlıklarını temin etmek için pazara akın ederken, satışların uzun süren pazarlıklara sahne olduğu görüldü. Vatandaşlar sıkı pazarlıklar sonucunda hayvanını alırken bu kez alışılmışın dışında alıcılar değil satıcılar fiyatların ucuz olmasından yakındı. Mikrofon uzattığımız satıcılardan bir değil bin ah işittik…


Kar edemiyoruz”

Alıcıların zaten düşük olduklarını savundukları fiyatları düşürmek için ısrarlı davranmasından şikayet eden satıcılar emeklerinin karşılığını alamadıklarını öne sürdü. Hayvan için yaptıkları masrafı şuanki fiyatların karşılamadığını söyleyen halk dilindе cambaz diyе adlandırılan hayvan satıcıları “Kar edemiyoruz” dedi.

Alıcılar düşük fiyatlardan memnun

Mikrofon uzattığımız Cambaz Salih İnanç, vatandaşın fiyatlardan memnun olduğunu ama daha da düşürmeye çalıştığını söyledi. Şu günlerde nabız yoklamak için pazara gelen vatandaşların 'Pahalı' diyerek pazarlıkta ısrarcı olduğunu belirten İnanç, önceki senelere göre bu yıl büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarının iyi olduğunu kaydetti. İnanç: “Fiyatlar şu an normal, kurbandan sonra yine yükselir. Bir büyükbaş kurbanlık fiyatı hisse başına 1300 ile 1600 TL arasında değişiklik gösteriyor. Ama yine de pahalı diyorlar.” diye konuştu.

Kapağa dikkat etsinler”

Cambaz Salih İnanç, alıcıların kapağa dikkat etmesi konusunda da alıcıları şiddetle uyardı. Hayvanın yaşını belirlemede dişlerin yol gösterici olduğunu belirten İnanç, sığırda kapak atma diye tabir edilen konuyu şöyle anlattı: ”Sığırlar 2.5 yaşına geldikleri zaman birinci orta kesici süt dişleri düşmek üzeredir veya düşmüştür. Sığırlar 3 yaşına geldikleri zaman da kalıcı birinci orta kesiciler tamamen büyümüştür.”

“Kapak atmamış hayvanı almasınlar da satmasınlar da!” diyen Cambaz Salih İnanç, bunun yanı sıra hayvanın sakat olmamasına; gözüne, kulağına, kuyruğuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.  


Fiyatlar anlayana göre güzel”

Pazara kurbanlık almak için gelen Hamit Yaldız ise fiyatların iyi olduğunu söyledi. Yaldız; “Fiyatlar anlayana göre güzel. Biz hayvancıyız, hayvandan anlıyoruz, ona göre alıyoruz. Bu yüzden iyi. Hayvanı alırken de dişine, kulağına dikkat ediyoruz.” diyerek hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.

Hayvancılıkta birlik yok”

Hayvancılıkla uğraşan ve hayvanlarını satmak için pazara getirmiş cambazlardan bir grup ise mikrofonumuz aracılığıyla sitemlerini dile getirdi. Cambazlardan Murat Sağlam: “Fiyatlar dengesiz. Hiç memnun değiliz ve hayvancılığın sahibinin olmadığını düşünüyoruz. Yönetimdeki insanlar bizleri bir araya getiremiyor. Tavukçuluktaki birliktelik hayvancılıkta yok. Bakanlıktan çıkan uygulamaların ve kararların direkt olarak hayvancıya danışarak yapılmasını istiyoruz. Avrupa Birliği’ne uymaya çalışmak kanunlarla birlikte mümkün değil. Gerçekleri de dikkate alarak tabanla birlikte bir yönetim istiyoruz. Hayvancılığı derleyip toparlasınlar.” dedi.


İthal mallarda sıkıntı çıkıyor?

Hayvan Pazarı’ndaki röportajlarımız sırasında cambazlar konuşan cambazlar, 4 yıl önce Türkiye’ye ithal edilen Angus cinsi hayvanlara ilginç bir çıkışla tepki gösterdi. Angus cinsi hayvanların kısır olduğunu söyleyen cambazlar, “Yurtdışından bize iyi mal verilmiyor. Gavur iyi mal verir mi?” diyerek ortak kanılarını dile getirdi.

Hayvancılık ölecek”

Bir sorup bin ah işittiğimiz cambazlar, diğer yaşadıkları sorunları da mikrofon bulmuşken dile getirmek istediklerini ifade etti. Yem fiyatlarının pahalı olmasının ortak sorunları olduğunu vurgulayan hayvan satıcıları, hayvana yapılan masrafın ve emeklerinin karşılığını almak istediklerini söyledi.

Hayvancılığın ölmemesi için bir öneri de sunan satıcılar, sektörün canlandırılması için bu işle uğraşanların devlet tarafından Bağ-Kurlu yapılması beklentisini dillendirdi. Büyük firmalara göre düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen hayvan satıcıları, “Bu hayvana bakan biziz.” diyerek destek talebinde de bulundu.


Ö. YILMAZ