Türkiye'de fındık rekoltesinin bu yıl beklenenden az gerçekleşmesi nedeniyle fiyatların bütün zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı ve Türkiye'nin "yeşil altını" fındığın bu yıl fazla kazandıracağı tahmin ediliyor.
Düzce’de fındığın sahil ve iç kesimde hasadının yarıya yakının tamamlandığı, patoza verilerek harmana serildiği ve yüksek kesimlerde ise hasada devam edildiği ifade edildi.
Hem iç pazarda hem de dış pazarda toplam 650 bin ton fındığın satılabildiğini, ancak bu yılki 400 bin tonluk fındık rekoltesinin hem iç hem de dış pazar ihtiyacını karşılayamayacağını ifade eden ilgililer, Pazarda yaklaşık 250 bin ton açık olduğunu ve bu açığın karşısında da TMO'nun elinde 100 bin ton fındık olduğu vurgusu yapıldı.
Dolayısıyla her halükarda TMO'nun elindeki fındık da piyasa girmiş olsa yaklaşık 100 bin ton açık oluşacak.
Bu yıl fındığın yeşil altın olmasını bir yana bırakın, zümrüt değerinde olacak. Tahminimiz bu yıl fındık fiyatı en az 7 liranın üzerinden işlem görecektir.” İfadelerinin dolaştığı şu günlerde kalite fındık tüccar tarafından 6.5 liradan alınmasına rağmen hiç bir çiftçi pazara fındık getirmiyor ve bu yıl çiftçimiz fındığın 7.5 lira olmasını istiyor.
Çiftçi, Tüccarın vermiş olduğu 6.5 liralık bu fiyatı beğenmiyor. Bu yıl fındığın altın yılını yaşayacağı ve Cumhuriyet tarihindeki en yüksek fındık fiyatlarına bu yıl ulaşılmasının beklendiği ifade edildi.

Haber; R. BAL