TEPKİLERLE ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR

Artık devreye sokulmasına sayılı günler kalan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) eleştirilerin odağında olmaya devam ediyor. Bir yandan kısa mesafede art arda kesilen cezalar yüzünden mağduriyetlere yol açtığı savunuluyor diğer yandan başka illerde kaldırılırken Düzce'de neden faaliyete geçirilmek istendiği sorgulanıyor. Düzce'de kamera kurulumu tamamlanan ve uyarıcı tabelaların yollardaki yerini aldığı EDS için geri sayım sürerken, sistemle ilgili çok çarpıcı bir açıklama gündeme geldi.

TARTIŞMA YARATAN ÖNERGE

MHP’li Belediye Meclis Üyesi Ercan Katırcıoğlu'nun yeni yılın ilk birleşiminde Elektronik Denetleme Sistemi (EDS)'ne yönelik meclise sunduğu önerge ile gündeme taşıdığı konular, yeni bir tartışmaya yol açtı.

FİRMA FETÖ İNCELEMESİNDEN GEÇTİ Mİ?

Yeni sistem kapsamında kesilen cezaların yüzde 30’unun belediyeye kalacak olması en çok tepki çeken konu olurken, önergesinde bu noktaya işaret eden Katırcıoğlu, elde edilecek gelirin kurumlara göre dağılımı hakkında bilgi istedi. EDS'yi kuran firmaların bir bölümünün 15 Temmuz’dan sonra incelemeye alındığını anımsatan MHP'li üye, sistemi Düzce'de kuran firmanın FETÖ araştırmasından geçip geçmediği konusuna açıklık getirilmesini istedi.

"TRAFİĞİ DÜZENLEMEK İSTEYEN BELEDİYE ISRARLA OTOPARK YAPMIYOR"

Katıcıoğlu'nun Düzce'nin yeni tanışacağı ve "trafiğe düzen getirecek" şeklinde lanse edilen sistemle ilgili soruları bunlarla da sınırlı kalmadı. Düzce'deki mevcut trafik sorunu ve park yeri sıkıntısına dikkat çeken MHP’li Belediye Meclis Üyesi Ercan Katırcıoğlu, "Amaç şehir trafiğini düzenlemek ise Düzce’ye ısrarla katlı otopark yapılmamasının belediyeye gelir sağlamakla bir ilgili var mıdır?" şeklinde eleştirel bir soru yöneltti.

"BU UYGULAMADA AMAÇ PARA KAZANMAK"

Sistemin Düzce'de kurulacağının açıklanmasından kısa bir süre sonra İçişleri Bakanı Soylu tarafından yapılan "Tuzak radar uygulaması, elektronik radar uygulaması sona ermiştir." açıklaması

EDS'nin iptal edileceği düşüncesine yol açsa da ilerleyen günlerde kurulum çalışmalarına geçilmesi kafaların karıştırmasına yol açmıştı. Çoğu Düzceli vatandaş, diğer şehirlerde sistem kaldırılırken Düzce'de neden ısrarla kullanıma geçilmek istenmesine bir anlam veremedi ve yorumlarında "Bu uygulamada amaç para kazanmak" eleştirisinde bulundu.

BAKAN ÖZLÜ ORDU'DAN KALDIRDI, PEKİ DÜZCE?

Önergesinde bu unsuru da atlamayan Katırcıoğlu, Ordu’da aynı sistemin Düzceli Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından kaldırıldığını belirterek, Bakan Özlü'ye Düzce ili ile ilgili düşüncesini sordu. Oy çokluğu ile mecliste kabul edilen önergede ayrıca kamuoyuna bilgi verilmeyen ihale süreci de yer aldı. MHP’li Belediye Meclis Üyesi Ercan Katırcıoğlu, sistemi kuran firmanın adı ve işi ihaleyle mi aldığı konusunda bilgilendirme istedi.

DÜZCE'DE DUYURU SONRASI UYGULAMAYA GEÇECEK

Öte yandan Düzce İl Emniyet Müdürlüğü ve Düzce Belediyesi arasında imzalanan protokolle uygulamaya konulacak olan "sabit radar" olarak bilinen Elektronik Denetleme Sistemi (EDS)'nin özellikle Karadeniz başta olmak üzere bir çok şehirde araç sürücülerini canından bezdirdiği yönünde haberler sık sık gündeme geliyor. Düzce'de yürürlüğe girmeden önce il genelinde gerekli ilan ve duyuruların resmi kanallar tarafından yapılacağı aktarılan sistem ile şehir merkezinde 5 noktada kırmızı ışık, 11 noktada hız sınırı ve 11 noktada ise park ihlali denetimi yapılacak.