Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Kurban seçimi ve kesimi sırasında dikkat edilecek hususlara ilişkin açıklama geldi.

Hayvan pazarında kontroller sıklaştırıldı

Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle, Düzce'deki hayvan hareketlerinde önemli artışlar meydana geldiği belirtilen açıklama, şöyle devam etti: “Bu nedenle, kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın ilimize bulaşmasını önlemek amacıyla hayvan yetiştiricilerinin, hayvan nakliyecilerinin ve kurbanlık hayvan alacak vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken önemli konular bulunmaktadır. Bu bağlamda yoğunlaşacak olan hayvan hareketleri ve bu hareketlere bağlı olarak yaşanması muhtemel olumsuzlukların önüne geçebilmek amacı ile gerekli olan önlemler alınmış olup, işletmeler ve hayvan pazarımızda kontroller en sıkı şekilde yapılmaktadır.”

Kurban seçimi ve alımı sırasındaki dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle sıralandı: “Dini ölçülere uygun olması, sağlıklı, besili olması, gebe olmaması, kulaklarının küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportlarının bulunması, küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin olması, kurbanlık olarak seçilecek sığır ve mandalar 2 yaşını doldurmuş, koyun ve keçiler ise 1 yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmelidir.”

Kurban kesimi sırasındaki yasal yükümlülükler ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda da şunlar kaydedildi: “Hayvan sahiplerinin, kesilen hayvanlarını il ve ilçe müdürlüklerine 7 (yedi) gün içinde bildirmeleri gerekmekte olup aksi halde 771 TL idari para cezası uygulanacaktır. Kesimler ruhsatlı mezbaha ve kombinalarda veya Kurban Hizmetleri Komisyonları tarafından belirlenen geçici kesim yerlerinde Veteriner Hekim kontrolünde yapılacaktır. Vatandaşlarımızın cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kesim sırasında iç organlarda hastalık belirtisi olabilecek herhangi bir değişiklik görülürse mutlaka Veteriner Hekime danışılmalıdır. Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar kalın poşetler ile çöpe atılmalı veya sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir.”

Haber; C. ÜSTÜNER