Fransa’da 1564 yılında takvimde yapılan reformla yılbaşı 1 Nisan’dan 1 Ocak’a alındı. 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geldi.

 

1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı verildi. Fransa’dan sonra diğer ülkelere de geçen bu gelenek, 18’inciyüzyılda İngiltere ve İskoçya’ya da yayıldı, oradan da Amerika’ya taşındı. Amerikalılar bu günü 28 Aralık’ta kutluyor.

 

İşte dünyadan en ünlü 1 Nisan Şakaları

 

1998 yılında Science and Reason adlı derginin nisan sayısında Alabama eyaletinde "3.14" olan "pi" sayısının değerinin yapılacak oylama ile yuvarlanarak "3,0" olacağı duyuruldu. Bunun üzerine yüzlerce telefonla halk bu kararı protesto etti. Sonunda ikinci bir sayı yayınlanarak orijinal makaleye yer verildi, bu evrim teorisiyle ilgili Mark Boslough adlı bir fizikçinin yazısıydı.

 

1962'de İsveç'in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına 1 Nisan'da çıkan bir teknisyen, ekranın önüne bir naylon kadın çorabı geçirerek izleyicilere renkli televizyon izleyebilecekleri müjdesini verdi.

 

Türkiye’den Yakın Zamanda 1 Nisan Şakaları

Samsun'un Havza İlçesi'ndeki radyo istasyonunu canlı yayında arayan ve kendini 'Fettullah Doğru söylemez' olarak tanıtan bir kişi, 'Kunduz yaylasından arıyorum. Ormandan ilçe merkezine doğru yüzlerce fil geliyor. Çok iriler ve önüne gelen her şeyi ezip geçiyorlar' diyerek telefonu kapattı.

DJ Ertaş Çoban olayın '1 Nisan şakası' olduğunu anladı. Ancak, yaklaşık 20 kişi radyoyu telefonla arayarak, 'Burada fil mi varmış? Nereden geliyorlar?' gibi sorularla bilgi almaya çalıştı. Kısa süre sonra aynı kişi yeniden radyoyu arayarak, 'Size 1 Nisan şakası yaptım' dedi