21-22 Haziran 1919 gecesinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Emir Subayı Cevat Abbas Bey’e yazdırılan Amasya Genelgesi’nin 99. Yılı olması dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi Başkanı Atay Yılmaz yazılı basın açıklaması yaptı.

“Amasya Genelgesi’nin Türkiye tarihindeki yeri büyüktür, kalıcıdır”
Yılmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün, Türk Kurtuluş Savaşı’nın çok önemli belgesi olan Amasya Genelgesi’nin yayınlanmasının 99. yılıdır. Bu belge ile İstanbul hükümetinin teslimiyetçi zihniyetini kabul etmeyen, karşı çıkan bir otoritenin olduğu ispatlanmıştır. Bu belgenin sahipleri Mustafa Kemal, Rauf Orbay, Refet Bele, Ali Fuat Cebesoy’dur. Daha sonra birçok komutan bu belgeyi imzalamışlar ve belgede ifade edilenleri Mustafa Kemal ile uygulamışlardır. Amasya Genelgesi Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcının ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunun ilk belgesidir. Bu belge Türklerin Anadolu’yu kurtarmak için Mustafa Kemal önderliğinde harekete geçtiğinin dünyaya duyurulmasıdır. Bu nedenle Amasya Genelgesi’nin Türkiye tarihindeki yeri büyüktür, kalıcıdır.”

“Cumhuriyetin ilkeleri ile yetişen Türk halkı bütün olumsuzlukları bilmekte”
Türkiye’nin günümüzde içinde bulunduğu durumu da değerlendiren Yılmaz, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Bugün, büyük fedakarlıklarla ve emperyalizmle büyük mücadele sonunda kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti devleti mevcut iktidar tarafından büyüklüğüne, özelliğine, ağırlığına uygun olarak yönetilmemektedir. Mevcut iktidarın Cumhuriyete karşı uygulamalarına laik demokratik hukuk devletinden yana olan Atatürkçüler, ilericiler, akıldan ilimden yana olanlar karşı duruşlarını ifade etmektedirler. Cumhuriyetin ilkeleri ile yetişen Türk halkı bütün olumsuzlukları bilmekte ve çok sevdiği Türkiye Cumhuriyeti devletini koruma, kollama, yaşatma kararlılığı ile devletine, rejimine bağlılığını sürdürmektedir.”

Haber: Ö.YILMAZ