Danıştay 8. Dairesi tarafından alınan karar ile Öğrenci Andı başlıklı yönetmelik maddesinde değişikliğe gitti. 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 1. maddesiyle kaldırılması ile yeniden uygulamaya konulan Öğrenci Andına tepkiler üst üste gelmeye başladı.
 
“Danıştay anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir”
Karar ile ilgili tepkisini sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla belirten Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, “Danıştay anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir” dedi. Bozdağ açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye, hukuk devletidir. 'İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olup, hiçbir surette yerindelik denetimi şeklinde kullanılamaz. Yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı verilemez. Öğrenci andı kararı ile Danıştay 8. Dairesi; hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış, kendisini yürütmenin yerine koymuş, yürütmenin takdir hakkını yok saymış dahası yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Kısaca; anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir.”
 


“Adeta idarenin yerine geçmiştir”
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Danıştay'ın "Öğrenci Andı"yla ilgili kararına ilişkin Twıtter hesabından yaptığı açıklamada, "Yargı kararları ihtilaf çıkarmaz, ihtilafları giderir. Bunun yolu Anayasaya sadakatten, her organın kendi meşru sınırları içinde kalmasından geçer. Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi'nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır" dedi.
 


“Süreç devam etmektedir”
Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada ise kararın kesin olmadığı ve temyiz yolunun açık olduğu belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklama şu şeklide:

“İlköğretim kurumlarından 'Öğrenci Andı' okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesi 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim kurumları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin birinci maddesinde yürülükten kaldırılmıştır. Danıştay 8'inci Dairesi 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir, hukuki süreç devam etmektedir." (Kaynak: Sputnik News - Son Dakika Haberleri)