Ulaştırma Bakanlığı, cumhuriyetin 100. yılı olan 2023`e kadar 12 otoyol projesini tamamlamayı hedefliyor. Amaç, Avrupa`yı Kafkaslara, Ortadoğu`ya ve Orta Asya`ya bağlayan bir köprü konumunda olan Türkiye`de batıdan doğuya kesintisiz bir otoyol ağı kurmak. Bakanlık, 228 kilometresi yapımı devam eden otoyollar olmak üzere toplam 2 bin 238 kilometrelik otoyol ağına, 2023`te 4 bin 773 kilometre uzunluğunda 12 yeni otoyolu katmayı planlıyor.

1- İstanbul ve Ankara`yı İran ve Kafkasya`ya bağlayacak otoyol: 1200 kilometre uzunluğundaki otoyol, mevcut Ankara-İstanbul otoyolunun Gerede kavşağından başlayacak ve Amasya, Erzincan, Erzurum ve Ağrı üzerinden Gürbulak sınır kapısına ulaşacak. Ayrıca Samsun`u Ankara`ya bağlayacak bir otoyol da bu proje kapsamında inşa edilecek.

2- Kuzey Marmara Otoyolu: 361 kilometre uzunluğundaki otoyol, Adapazarı`ndan başlayacak, İstanbul Boğazı`nı yapımı planlanan 3. boğaz köprüsüyle geçerek Kınalı`ya ulaşacak ve mevcut otoyola bağlanacak.

3- Gebze-İzmir Otoyolu: 421 kilometre uzunluğundaki otoyol, Gebze`den başlayacak ve Bursa, Savaştepe üzerinden İzmir`e ulaşacak.

4- Ankara-İzmir Otoyolu: 549 kilometre uzunluğundaki otoyol, Ankara`dan başlayacak ve Eskişehir üzerinden İzmir`e ulaşacak.

5- Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu: 120 kilometre uzunluğundaki otoyol, mevcut Ankara-İstanbul otoyolunun kuzey ve doğuya açılan kapısı olacak.

6- Ankara-Pozantı Otoyolu: 287 kilometre uzunluğundaki otoyol, Ankara`yı, Niğde üzerinden mevcut otoyol ile birleşerek Mersin, Adana ve Hatay`a bağlayacak.

7- Sivrihisar-Bursa Otoyolu: 202 kilometre uzunluğundaki otoyol, Eskişehir ile Bursa`yı birbirine bağlamanın yanı sıra, Ankara-İzmir Otoyolu ile Gebze-İzmir Otoyolu`nu da birbirine bağlayacak.

8- Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu: 433 kilometre uzunluğundaki otoyol, Trakya`yı Ege`ye bağlayacak. Edirne`den başlayacak otoyolun Çanakkale Boğazı`nı köprü ile geçmesi ve Balıkesir`in Savaştepe ilçesinde Gebze-İzmir Otoyolu ile birleşmesi amaçlanıyor. Ayrıca otoyolun Tekirdağ Malkara`dan İpsala sınır kapısına ve ayrıca Kınalı`dan Kuzey Marmara Otoyolu`na da bağlanması planlanıyor.

9- Aydın-Denizli-Antalya Otoyolu: 335 kilometre uzunluğundaki otoyolun tamamlanmasıyla İstanbul, Bursa, İzmir ve Aydın`dan Antalya`ya otoyol ile kesintisiz ulaşım sağlanacak.

10- Afyon-Burdur-Antalya ve Çevre Otoyolu: 345 kilometre uzunluğundaki otoyol, Eskişehir Seyitgazi`nin Kırka Beldesi`nden Ankara-İzmir otoyoluna bağlanacak. Böylece, otoyol ile Ankara`dan Antalya`ya ulaşım da mümkün olacak.

11- Şanlıurfa-Habur Otoyolu: 360 kilometre uzunluğundaki otoyol, Şanlıurfa`dan Mardin üzerinden Habur`a uzanacak.

12- Şanlıurfa-Diyarbakır Otoyolu: 160 kilometre uzunluğundaki otoyol tamamlandığında Diyarbakır, Şanlıurfa üzerinden hem Habur sınır kapısına hem de Adana ve Mersin`e bağlanacak.