Düzce Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayten Erdoğan, ergen psikolojisi ve sosyal medyanın çocuk ve ergenler üzerindeki etkisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, sosyal medyanın istismara kapı aralığına dikkat çekti.

Çocuklara yönelik cinsel istismar sıkça görülüyor


Sosyal medyada çocukları büyük tehlikelerin beklediğini belirten Prof. Dr. Ayten Erdoğan, internet kullanımı ve sosyal medyadaki tehlikelere karşı anne ve babaları uyardı. Prof. Dr. Erdoğan, “En sık karşılaştığımız problemler arasında internet üzerinden tanımadığı kişilerle yazışma, buluşma ve flört etme vakaları var. Son zamanlarda bu tür vakalar en çok karşılaştığımız problemler arasında yer alıyor. İnternet ortamında çocuklara yönelik cinsel istismar olayları sıkça görülüyor. Çocuklar internette cinsel içerikli yazışmalar yapabiliyorlar bu konuda çocuklarımızı eğitmemiz ve öğütlememiz gerekir” dedi.


Sınırlama getirilmeli


Çocuklarda ve ergenlerde bilgisayar kullanımına sınırlama getirilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Aileler bize en çok çocuklarını saatlerce bilgisayar başından kaldıramadıklarını şikâyet ediyorlar. Böyle durumlarda ailelerin, bilgisayar kullanımı konusunda çocuklarına süre sınırlaması getirmesi gerekli. Görevlerini yapmadan internete girmelerine izin verilmemesi, görevlerini yapmış olsalar dahi belli bir saatten fazlasına müsaade edilmemesi gerekiyor” dedi.


Ailelerin dikkat etmeli


Düzce Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayten Erdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bilgisayar başında vakit geçirmek, uygunsuz sitelere girme riskini de arttırıyor, bu da beraberinde artmış cinsel davranışların ortaya çıkmasına neden oluyor. Tanımadıkları kişilerle iletişime geçerek, sosyal medya üzerinden cinsel içerikli yazışmalar yapması ve ilişkiler kurması, çocuğun av durumuna düşmesine neden oluyor. Burada ailelerin dikkat etmesi gereken konunun kontrollü internet kullanımını sağlamak.”
Sosyal medyanın zararları olduğu kadar, faydalı yönlerinin de olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ayten Erdoğan, “Çocukların sosyal medyada arkadaşları ile paylaşımda bulunması sosyal iletişim açısından faydalıdır. Bunun yanı sıra çocuklar, günümüzde küresel gelişmelere tanık olma şansını kolay bir şekilde elde edebiliyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Haber;C.Üstüner