Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun 19 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. SGK prim borçlarını da kapsayan yapılandırma fırsatı ile ilgili  SGK Düzce İl Müdürü Erkin Avcı, bugün basının karşısına geçti. Makamında bir basın toplantısı düzenleyen Avcı, prim borcu olanlara ilişkin yeni yapılandırma dönemine girildiğini söyledi.

Yapılandırma hangi borçları kapsıyor?

SGK’ya borcu olan ve ekonomik sebeplerden dolayı ödeme zorluğuna düşen vatandaşlara zaman zaman uygulamaya konan kanunlarla öDeme kolaylığı getirildiğini anımsatan Avcı, borcu olanların yapılandırma kapsamında nelerden ve nasıl faydalanacaklarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “2016 yılı haziran ve önceki aylara ilişkin olup, 30 Haziran 2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan; sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası primi, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi, idari para cezalarını içeriyor. Ayrıca kurumumuzca başka kurumlar adına tahsil edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı belirtilen tarihe kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarlarını kapsamaktadır. Bu borçlara uygulanan gecikme zammı ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların (Asıl alacağa bağlı alacak) tahsilinden vazgeçilmektedir.”

Yapılandırmanın genel sağlık sigortalılara faydaları

Yapılandırma kapsamında genel sağlık sigortalıların ne gibi imkanları olduğunu açıklayan Avcı şunları söyledi: “Genel Sağlık sigortalılardan gelir testi yaptırmamış olanlara 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren 4 ay içinde gelir testine müracaat etme ve yeni belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primi ödeme imkanı sağlanmıştır. Ayrıca genel sağlık sigortalıları, 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren 5 ay içinde müracaat etmeleri halinde 30 Haziran 2016 ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borçlarının gecikme cezası ve gecikme zamlarının silinerek borç aslını peşin ve ye 12 taksitle ödeyebilecek. Borçlarını yapılandırdığı tarihten sonraki aylardan 60 günden fazla prim borçları olmamaları ve yapılandırılan borcun ilk taksitini ödemeleri halinde genel sağlık sigortasından faydalanabilecek.”

“Hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak”

“Ayrıca buna göre ödenecek alacaklara ilişkin olarak tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecektir.” diyen SGK Düzce İl Müdürü Erkin Avcı; şöyle devam etti: “Kanun kapsamından çıkmış yani faal olmayan işyerlerine 50 TL’nin altındaki borçları siliyoruz. Başvurmasalar bile dosyalarını temiz duruma getirmiş oluyoruz. 2014 yılından önce kanun kapsamından çıkmış ve toplamda gecikme zammı tutarı borcu 100 TL’yi aşmayanları müracaat etmeseler bile dosyalarını kaldırıyoruz.” 

Bunu yapanlar yapılandırma hakkını kaybediyor

SGK Düzce İl Müdürü Erkin Avcı bazı durumlarda kişilerin yapılandırma haklarını kaybettiklerini belirterek o durumları şöyle sıraladı; “Yapılandırma taksitlerinden ilk 2’sinin süresi içinde ödenmemesi, cari ay prim borçlarının 1 yıl içinde 2’den fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi taksitlendirme hakkını da kaybedecektir.”
Başvuru tarihleri

Avcı başvuru tarihlerinin 1 Eylül 2016 itibariyle başladığını ve 31 Ekim 2016 tarihinde sona ereceğini söyleyerek; “Peşin ödeme yapacakların, ilk peşinatı ödeme yapacakları tarih 2 Ocak 2017 tarihinde sona eriyor. Yapılandırma müracaatları işverenlerimiz tarafından e-bildirge şifresi ile internet üzerinden yapılabildiği gibi bize de müracaatlarını yapabilirler.” dedi.

Emeklisi gelmiş ama borcu olanlara da kolaylık

Bu yapılandırma içinde bir düzenlemenin de emeklisi dolmuş ama borcu olanlarla ilgili olduğunu ifade eden Avcı; şu ifadeleri kullandı: “Banka kredisiyle emeklilik işlemleri ile ilgili Ziraat Bankası’yla bir protokolümüz var. Ziraat Bankası’na yönlendiriyoruz kredi alabiliyorlar. Tek şartımız şu, borcu olan kişilerin bir kısmını kendi ceplerinden karşılamaları gerekiyor. Çünkü banka bizden almış olduğu aylık tutarına göre 48 aya kadar ödeme planı çıkartıyor.”

“Bolu’ya mutlaka müracaat edin”

Avcı, 2006 öncesi borcu olanlarla ilgili önemli bir hatırlatmada bulunarak; bu borçlar için Bolu'daki ilgili kurumlara müracaat edilmesi gerektiğini söyledi ve nedenini şu şekilde açıkladı: “Eski borçlular için bu çok önemli bir düzenleme ama malum biz Bolu’dan ayrılan bir iliz. 2006 öncesi borçlarımız Bolu’da oluşmuş durumda. Bize müracaat edenlerin mutlaka Bolu’daki borçlarına da müracaat etmeleri gerekiyor. Örneğin burada 7 bin lira olan borç Bolu’da 2 yüz TL ile kapatılabiliyor. Bolu borçlarınızı ihmal etmeyin.”

“Aracılara para vermeyin”

SGK Düzce İl Müdürü Erkin Avcı, vatandaşları bir konuda da uyardı: “'Size yardımcı olalım', 'Böyle bir düzenleme var, borcunuzun düşürülmesini sağlayalım' şeklinde telefonlar alıyorlar vatandaşlar. Böyle diyenlere itibar etmesinler. Yasayla borcu düşürüyorlar ama benim düşürdüğüm parayı iş takipçileri alıyorlar. Bu insanlara itibar etmeye gerek yok. Kimse buraya gelip de “Benim işim olmadı” diyemez. Diyen varsa da direkt bana gelsin bizzat ben ilgileneyim. Aracılara para vermeyin.” 

Ayrıca borçlara peşin veya 2’şer aylık dönemler halinde 18 taksite kadar (36 ay) ödeme imkanı getirildi. Yapılandırılan borçlar 6, 9, 12 veya 18 taksit halinde ödenebilecek. Bu ödeme koşullarından; il özel idareleri, spor kulüpleri ve belediyeler de yararlanabilecek.