TBMM Trafik Alt Komisyonu hazırladığı raporda, alkollü araç kullandığı için ehliyetine el konulan kişinin aracına 'alkol ölçer' takılsın" önerisi getirdi.

Alkollü araç kullanan sürücülerin araçlarına alkolmetre geliyor
Akşam Gazetesi'nde Yelda Gökdağ imzası ile yer alan habere göre; TBMM Trafik Sorunlarını Araştırma Alt Komisyonu hazırladığı çalışma raporunda, alkollü araç kullanımının engellenmesi alkolmetre önerisi getirdi. Bu kapsamda, alkollü araç kullanan sürücülerin araçlarına "alkolmetre" takılması uygulamasına gidilebilir.

Nefes analiziyle durumu takip edilecek
Şoför koltuğunda oturan kişinin nefes alıp vermesiyle çalışan cihaz, kandaki alkol oranını ölçerek tespit edecek. Alkol oranı yasada belirlenin sınırın üzerindeyse belirli bir merkeze cihazdan sinyal gönderilerek, sürücüye yaptırım uygulanması sağlanabilir.

Ayrıca Karayolları Trafik Kanunu'nun 100. maddesinde hız sınırları belirtiliyor. Ancak sokaklardaki hız sınırı yazılmamış. Sokakta ve özellikle Bağdat Caddesi gibi yerlerde üst hız limiti sınırının yeniden belirlenmesinin kazaların önüne geçebileceği belirtildi.

Alkolmetre taktırmayana ehliyet yok
ABD'de 2009 yılından bu yana başarıyla uygulanan "alkolmetre" önlemi, alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülerin ehliyetine el konulmasından sonra aracına "alkol ölçer" taktırmasını zorunlu hale getiriyor. Sürücü, alkolmetre cihazı taktırmadığı sürece ehliyeti iade edilmeyecek.