Bir yıldır yükseliş trendinde olan ve Kurban Bayramı'ndan bu yana hızla artan et fiyatları farklı iddiaları da gündeme getirdi. Bu artışta en büyük sorumlunun, sayısı ve etkinliği artan büyük üreticiler olduğu dillendirilmeye başlandı. Bazı üreticiler ise fiyatların geçmişte çok düşük olduğunu, maliyetlerin arttığını ve gelinen noktanın 'normal' olduğunu söylüyor.
Fiyatların artış nedenlerinde olduğu gibi, çözüm önerilerinde de farklı görüşler var. Kimileri canlı hayvan ithalatını öneriyor, kimileri et ithalatını... Bazıları da 'Et ithalatı Türkiye'de hayvancılığın sonunu getirir, fiyatlar normale dönecek' sözleriyle Türk halkını sabıra davet ediyor.
Sektöre giren büyük gruplar. Büyük miktarda alım yaptılar, hayvan stoğunun önemli bir kısmını ellerinde bulunduruyorlar. Piyasayı da istedikleri gibi yönlendiriyorlar iddialarının yanı sıra, Ziraat Mühendisleri ise '10 yılın üretim rakamlarında herhangi bir artış olmadı ama nüfus artıyor. Önce bu sorun çözülmeli ve ve ithalat lobisinin etkisinden kurtulmalıyız.' Zıraatcılar Derneği,de hayvan sayısındaki azalmanın en büyük sebeplerinden birinin damızlık yetersizliğinden kaynaklandığını söyleyerek geçen yıl yapılan erken kesimlerin de bugünkü et fiyatlarındaki yükselmeyi tetiklediğini '300 bin baş doğuma gelen hayvan kesildi. Bu hayvanların doğum yapmaları beklenseydi 300 bin 600 bin olacaktı şeklinde görüş beyan etti.